'Çaykur fabrikaları kereste fabrikası değil, çay fabrikasıdır'

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, üreticilerin kendilerine kalitesiz çay getirmelerinden dert yanarak, “Üreticimiz bizlere çay yaprağı olarak odun diye tabir ettiğimiz saplı kısımlarını getiriyor. Çaykur fabrikaları kereste fabrikası...

Google Haberlere Abone ol
'Çaykur fabrikaları kereste fabrikası değil, çay fabrikasıdır'

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, üreticilerin kendilerine kalitesiz çay getirmelerinden dert yanarak, “Üreticimiz bizlere çay yaprağı olarak odun diye tabir ettiğimiz saplı kısımlarını getiriyor. Çaykur fabrikaları kereste fabrikası değil, çay fabrikasıdır.” ifadesini kullandı. Sütlüoğlu, kalitesiz çay yaprağı alınan fabrikalardaki fabrika müdürlerine cezai işlem uygulayacaklarını, çay eksperlerini de işten çıkartacaklarını söyledi.

Sütlüoğlu, Çaykur Genel Müdürlüğü’nde yaptığı basın açıklamasında, 2014 yılı yaş çay kampanyası hakkında bilgiler verdi. 26 Nisan’da başlayan yaş çay kampanyası kapsamında bugüne kadar 46 bin 564 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Sütlüoğlu, “Kapasitemizin üzerinde çay alımı yapıyoruz. Artık randevulu sisteme de fiilen geçtik. Bundan sonra alımlarımız randevulu sistem çerçevesinde devam edecek. Vatandaşlarımız bir haftalık çayını haftada bir gelerek rahatlıkla satacak. Beyaz çay alımlarımız devam ediyor. 123 kilo beyaz çay aldık. Bu çok küçük bir rakam. Çayın en ucundaki açılmamış tomurcuğunu alıyoruz. Bu çay zaten az oluyor. Sezon boyunca beyaz çay alımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Üreticinin kalitesiz çay toplayarak kendilerine satmasından dert yanan Sütlüoğlu, şöyle konuştu: “Üreticiden çayı kaliteli toplamalarını istiyorum. Çayın kalitesini bozmamalıyız. Üreticimiz bizlere çay yaprağı olarak odun diye tabir ettiğimiz saplı kısımlarını getiriyor. Çaykur fabrikaları kereste fabrikası değil, çay fabrikasıdır. Çaya 1,50 lira gibi İyi bir fiyat verdik. Vatandaştan da kaliteli çay istiyoruz. Çay diye odun vermenin gerekçesi olmaz. Biz çayı kalitesiz alırsak kokusu, aroması olmaz. Çayı çay yapan birçok özellik oluşmaz. Piyasadan aldığımız en büyük tepki, çayda dem olmadığı ve aroma olmadığı yönünde. Bu yüzden tüketici yabancı menşeili çayları alıyor. Üretici topladığı çayı bezde havalandırsın. Serin bir ortamda yaş çayı saklasın. Yanık çay getirmesinler. Kalitesiz sattıkları çaydan aldıkları para helal para değil. Bunda kul hakkı var. Üretici geçen senenin çay dalını kesmiş bize satıyor. Bu çayları alan fabrikaların müdürlerini soruşturmaya aldım. Hepsi ceza alacaklar. Bu çayı alan eksperler de sorgulanacak, mesleğinden olacaklar. Eksperler için işten çıkarmaya kadar cezalar var.”

Sütlüoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gündeminde olan çay kanununun kaçak çayın önlenmesinde büyük yararı olacağını ifade ederek, “Kaçak çay Türk çayı açısından son derece zararlı. Çok etkin mücadelelerin yapılması gerekiyor. Gümrüklerde mücadele var. Kaçak çaylar sadece gümrüklerden girmiyor. Bakanlığın gündeminde yer alan çay, kanunda kaçak çay mevzusuna da yer verdik. Bunun bir yasal çerçevede değerlendirilerek yapanların hapis cezasıyla cezalandırılmasını istiyoruz. Çay taslağımızda da buna yer verdik. Kaçak çayları takip ediyoruz. İlgili mercilere de şikayetlerimize yer veriyoruz.” açıklamasında bulundu. CİHAN

Yorumlar