Çavuşoğlu-Zarif ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Biz İran'ın güvenliği ve istikrarını Türkiye'nin güvenliği ve istikrarı olarak görüyoruz."

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Zarif ortak basın toplantısı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz İran'ın güvenliği ve istikrarını Türkiye'nin güvenliği ve istikrarı olarak görüyoruz. İran'ın da böyle düşündüğünü biliyoruz" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, kendisinin ve İran halkının verdiği destekten dolayı Zarif'e teşekkür etti.

O gece kendisinin Samsun'da, Zarif'in de Tahran'da uyumadığını, Zarif'in kendisini gece boyu 4-5 kez ve ertesi günlerde de defalarca aradığını aradığını anlatan Çavuşoğlu, "Zarif o gece yurt dışından en çok görüştüğüm dışişleri bakanıydı." dedi.

Görüşmede ikili konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Çavuşoğlu, karşılıklı ziyaret ve üst düzey toplantılar açısından son derece verimli bir yıl geçirdiklerini ve bu süreci devam ettirmek istediklerini ifade etti. Türkiye ve İran'ın ikili ticaretinde bir düşüş yaşansa da 30 milyar dolarlık bir hedefleri olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Bir taraftan ürün çeşitliliği, diğer taraftan ticaretin ve özellikle taşımacılık ve ulaşımın önünde duran engeller var kaldırılması gereken. Karşılıklı yatırımların miktarını artırma konusunda ciddi bir ilgi var. İran işadamlarının Türkiye'de ve Türk işadamlarının İran'da yatırım yapmak istediklerini görüyoruz. Bizim de görevimiz kendilerine yardımcı olmak. Bu şekilde ticaret hacimimizi de artırmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Zarif ile bölgesel konuları da değerlendirdiklerini söyledi. Bu konuların başında enerji işbirliği olduğuna değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha fazla doğalgaz almak istemesi, fiyat konusu, İran doğalgazının nakli, elektrik alanındaki işbirliği gibi konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını vurguladı.

Çavuşoğlu, turizm konusunu da görüştüklerini ve İranlıların tatillerini geçirmek için her fırsatta Türkiye'ye gelmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Zarif ile görüşmelerinde bölgesel konuları da masaya yatırdıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye konusunda düşüncelerimizi bir kere daha paylaştık. Ama bundan sonraki süreçte daha yakın işbirliği içinde bu konuları değerlendireceğiz. Hemfikir olduğumuz konular var. Özellikle Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Bazı konularda görüş ayrılığımız bugüne kadar oldu ama o zamanlarda bile diyalogu hiç kesmedik. Biz Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. Bugün de aynı çizgideyiz. İki ülkenin güvenliği konusu çok önemli. Biz İran'ın güvenliği ve istikrarını Türkiye'nin güvenliği ve istikrarı olarak görüyoruz. İran'ın da böyle düşündüğünü biliyoruz.

PKK-PEJAK-PYD arasında da bir ayrım görmüyoruz ve hepsinin de bölgenin ve özellikle Türkiye ve İran'ın tehdidi olduğunu biliyoruz. Bölgede DAEŞ, El Nusra gibi maalesef radikalleşen terör örgütleri var. Bunlara karşı birlikte mücadele etmemiz lazım. Suriye'de kalıcı barış ve çözüm için bundan sonraki süreçte de işbirliğini daha da güçlendireceğiz."

Sorular

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasına ilişkin bir soru üzerine, "Dönmeyen 32 kişiyle ilgili başka ülkelere kaçtıkları bilgisini aldık. Deniz yoluyla kaçanlar var, hava yoluyla kaçanlar var, ama bazılarının nerede oldukları hakkında henüz teyit edilmiş bir bilgi yok. Kısa bir süre içinde bunları da tespit ederiz." diye konuştu.



Amerika’daki amiral konusunda da farklı bilgiler geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, kendilerindeki bilgiye göre, 7 Temmuz’da casusluk davası için Türkiye’ye davet edilen bu kişinin 30 Haziran’da vertigo hastalığı nedeniyle uçağa binemediğine ilişkin rapor aldığını belirtti. Görevine son verildiğine dair kararın da 27 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlandığını dile getiren Çavuşoğlu, "Kendisinin de bir gün önce NATO toplantısına iştirak ettiği ileri sürülüyor." dedi.

Yorumlar