Çavuşoğlu: AB ile gümrük birliği anlaşmasını yenilemek istiyoruz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine en güçlü desteği veren ülke olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşmasını yenilemek istiyoruz....

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: AB ile gümrük birliği anlaşmasını yenilemek istiyoruz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine en güçlü desteği veren ülke olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşmasını yenilemek istiyoruz. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nin Amerika Birleşik Devletleri ile müzakeresine başladığı transatlantik ticaret ve yatırım anlaşmasının dışında kalmak istemiyoruz.” dedi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Zeynep Dereli ve beraberindeki heyeti Ortaköy’de bulunan Çalışma Ofisi’nde kabul etti. Kabulünün ardından açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, Zeynep Dereli başkanlığında yeni yönetimi ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Amerika ile olan ilişkilerin iyi olması için çaba sarf ettiklerini belirten Çavuşoğlu, “Özellikle Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine en güçlü desteği veren ülke olduğunu hepimiz biliyoruz. Amerika’nın bu desteği en kritik dönemlerde kilit açıcı önemli rol oynamıştır. Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşmasını yenilemek istiyoruz. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nin Amerika Birleşik Devletleri ile müzakeresine başladığı transatlantik ticaret ve yatırım anlaşmasının dışında kalmak istemiyoruz. Gümrük birliğinin şu anki işleyişi ekonomimize ve ticaretimize bazı olumsuz yansımaları var. Bunu da güncellemek istiyoruz. Amerika’nın bu konudaki desteği ve anlayışına da teşekkür ediyoruz. Amerika artık sadece bizim stratejik ortağımız değil Başkan Obama’nın da tarif ettiği gibi ‘model ortağımız.” ifadelerini kullandı.

Ticari ilişkilerin son 10 yılda 6 milyar dolardan 20 milyar dolar civarına çıktığını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bu rakamı hala potansiyelimizin çok altında görüyoruz. Almanya ile bugün ticaretimiz krizlere rağmen 35 milyarın üzerindedir. Rusya ile de o civardadır. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla da Amerika Birleşik Devletleri’nde diğer potansiyelleri harekete geçirerek 35 milyar doların üzerine çıkabiliyoruz. Bu konuda en büyük görev iş adamlarımıza Amerika ile Türkiye arasında bağları güçlendiren sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Yeni yönetime de başarılar dileyerek çalışmalarında yanlarında olacağımızı vurgulamak istiyoruz.”

CİHAN

Yorumlar