ÇATOD: Her ay şafak ayini yapılsın

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılında Anzak'lar tarafından Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'na gelmek için rekor seviyede istekte bulunulması üzerine Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD),...

Google Haberlere Abone ol
ÇATOD: Her ay şafak ayini yapılsın

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılında Anzak'lar tarafından Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'na gelmek için rekor seviyede istekte bulunulması üzerine Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD), 12 ay boyunca 12 şafak ayini yapılmasını teklif etti.

    Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek olan 24 Nisan 2015 tarihindeki şafak ayini törenine gelmek için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 100 bin civarında genç internet üzerinde başvuruda bulunmuştu. Şafak ayinin yapılacağı alanın 10 bin 500 kapasiteye sahip olması ve konaklamaların sınırlı olması nedeniyle bu sayının gerçekleştirilemeyeceği belirtilmişti. 2015 yılında yapılacak Şafak Ayini'ne 10 bin 500 kişi ile sınırlandırılması görüşüne ÇATOD da destek verdiğini yaptığı yazılı açıklama ile belirtti. ÇATOD, sebebini de şöyle açıklamıştı; "Bu görüşümüzün temelini oluşturan sebepler; törenlerin gerçekleşecek olan alanında yarımadanın daha yüksek sayıda bir kalabalığı taşıyamayacağı, daha yüksek sayılardaki katılımın başta altyapı olmak üzere ülkemizi ziyarete gelmiş turistlere verilecek hizmetlerde büyük aksamalar olacağı inancındayız. Çanakkale tüm il sınırlarındaki turizm işletme belgeli otellerin yatak kapasitesi 5 bin civarındadır. Bu sayı merkezde ise 2 bin 500 civarındadır. Buradan anlaşılacağı üzere gelen mevcut kişilerin yarısının bile 10 bin 500 rakamı baz alındığında Çanakkale’de tören sonrasından veya öncesine konaklaması mümkün değildir. Dahası bu tarihlerde gerçekleşen diğer aktiviteler ve yoğun bürokrasi trafiği ile beraber şehrin ağırlama kapasitesi maksimum düzeye çıkmaktadır."

    Son dönemde basında yer alan, aynı tarihte alternatif yer arayışlarının Çanakkale turizmine katkısının olmamasının yanı sıra, gelen kişilerin memnuniyetsizliği, alt ve üstyapı yetersizlikleri gibi sebeplerden ötürü ÇATOD, bunun kent turizmine olumsuz yansıyacağını belirterek şu öneride bulundu: "Unutulmaması gereken bir diğer durum; kotayı arttırmanın bölgemize ileriki yıllarda gelecek turistlerin gelme olasılığından da çalma ihtimali olduğudur. ÇATOD olarak 2015'in başta bölgemiz ve Ülkemiz için çok önemli bir yıl olduğunu düşünüyoruz. ÇATOD olarak 2015 yılının Çanakkale bölgesinin altın yılı olmasını ve sonraki yıllara büyük bir miras bırakmasını arzuluyoruz. Bu kapsamda hedefimiz; 2015 yılı boyunca her ay ayın 24 ünde şafak ayini törenini tekrarlanması ve 12 ay boyunca 12 tane şafak ayini töreni düzenlenmesidir. Çanakkale bölgesine özellikle Avustralya ve Yeni Zelandalı konuklar getiren bazı tur operatörleri bu konuya destek vermişlerdir. Böylelikle bölgemiz yüksek anlık bir turizm hareketi yerine sürdürülebilir, Çanakkale’ye yıl boyunca katkısı olacak, çeşitli etkinlikler ile zenginleşecektir. Her bir ayin döneminin ortalama 3 gece Çanakkale’de konaklama imkanı yaratabileceği unutulmaz bir yıl gerçekleştirebilmektir.

    Diğer taraftan 2015 yılı koordinasyon merkezinin 2015 yılında gerçekleşmesi arzulanan birçok kamu, sivil toplum örgütü ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından belirtilen etkinlikleri sıralı ve homojen bir takvim içine yayması ayrı bir önem taşımaktadır. Eğer 2015 yılı koordinasyon merkezi böyle bir çalışma yapmazsa 2015 Nisan ayı için öngörülen Anzak Günü 100. Yılı etkinliği ile ilgili kapasite sorunu başka dönemlerde ciddi olarak yaşanacağı gibi şehrimiz bu tür kaoslardan ciddi imaj kayıpları da yaşayabilir." CİHAN

Yorumlar