‘Casusluk’ davasında avukatların ‘reddi hakim’ talebi ikinci kez reddedildi

Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulup aranmasıyla ilgili 13 asker hakkında Adana 7.'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde "casusluk" iddiasıyla açılan davada mahkeme başkanı için yapılan reddi hakim talebi ikinci kez reddedildi. Davaya reddi istenen...

Google Haberlere Abone ol
‘Casusluk’ davasında avukatların ‘reddi hakim’ talebi ikinci kez reddedildi

Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulup aranmasıyla ilgili 13 asker hakkında Adana 7.'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde "casusluk" iddiasıyla açılan davada mahkeme başkanı için yapılan reddi hakim talebi ikinci kez reddedildi. Davaya reddi istenen mahkeme başkanını bakacak.

'Devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler' gerekçesiyle ile hakkında 'yayın yasağı ve gizlilik' kararı bulunan davanın 26 Haziran 2014’de yapılan ilk duruşmada tutuksuz sanık askerlerin avukatları usul açısından 'yetki ve görev' itirazında bulundu. Avukatlar, davanın olayın yaşandığı Ceyhan'da ve Askeri Mahkeme'de görülmesi gerektiğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti, 'Biz yetkiliyiz' diyerek, bu talebi reddetti.

Sanıkların kimlik tespiti yapıldıktan sonra avukatlar, bu kez 'mahkeme başkanının' reddi talebini istedi. Heyet, hakimin reddi talebini ise 'soyut' nedenlere dayandığını belirterek, kabul etmedi. Avukatlar akabinde 'mahkeme başkanının tarafsızlığını yitirdiği' iddiasını gündeme getirdi.

Mahkeme savcısı avukatların bu talebini kabul etti. Bunun üzerine heyet ise 'Mahkeme başkanının reddi' talebini incelemek üzere dosyayı Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Bu mahkeme reddi hakim talebini reddetti. Sanık avukatları bu karara da itiraz etti. İtiraz üzerine dosya üst mahkeme olan Adana 9'ncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme değerlendirmesinde avukatların ikinci kez istediği ‘reddi hakim talebi’ yine reddetti. Verilen bu karar üzerine ‘casusluk davasına’ yine Adana 7.'nci Ağır Ceza Mahkemesi başkanının yönetimindeki heyet bakacak.

Adana’nın Ceyhan İlçesi Sirkeli Doğu Gişelerinde 19.01.2014 günü durdurulan MİT TIR’larına yönelik Adana ve Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğüֹ’nde görevli askeri personellerden şüpheli Ö.K, H.G., G.M., H.K., B.K., H.Ö., E.T., H.İ.K., A.Y.,M.Ö.,C.K.,H.Ü.,S.Y., hakkında “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar; “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama” iddiasıyla müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. CİHAN

Yorumlar