Çarşambalı iş adamlarına yeni Çek Kanunu anlatıldı

Çarşamba Ticaret Borsası’nın organize ettiği konferansta iş adamlarına yeni Çek Kanunu anlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Çarşambalı iş adamlarına yeni Çek Kanunu anlatıldı

Çarşamba Ticaret Borsası’nın organize ettiği konferansta iş adamlarına yeni Çek Kanunu anlatıldı. Konferansı veren Av. Orhan Öztemür, “Alışverişlerinizde çek alırken mutlaka aval yaptırın yani çeke kefil ekletin.” uyarısında bulundu.

Samsun'un Çarşamba Ticaret Borsası, üyelerine 'Ticaret-İş Hukuku ve İş Güvenliği-Borçlar Kanunları' konulu konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak avukatlar Orhan Öztemür, Tuğsan Çakır, Erdinç Tosunoğlu ve Cem Güler katıldı. Avukat Orhan Öztemür, Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun değiştiğinin altını çizdi. Bu değişimlerle beraber örneğin tek kişinin artık şirket kurabileceğini söyledi. "Artık Türkiye’de devlet ticarette her firmayı kendi gözlüğünden görebiliyor" diyen Öztemür, şunları söyledi: “Değişimlerle beraber mesela şirketlerin unvanlarında çok uzun ad uygulaması kalktı. Çoğu zaman nakit alışveriş olmuyor. Ve faturaya başvuruluyor. Fatura alışverişte bir delildir. Fatura tek başına alacaklı olduğunuzun kanıtı değildir. Faturanın özü devletin vergisini alabilmesi için bir evraktır. Sizler şirket sahiplerisiniz. Çalışanlarınız var, maaşları banka dışında ödeme yapmayınız, bordrolarda imzalı yazan rakamlar çalışana maaşını verdiniz anlamına gelmez. Ayrıca bordrolarda mesai saati belirtilmemişse ve çalışan mesaiye kaldığını iki tanıkla ispatlarsa fazla mesaisini alır. Her firma artık bir işyeri güvenliği uzmanıyla çalışmak zorundadır."

Çekte artık hapis cezasının kalktığını hatırlatan Av. Öztemür, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Birçoğumuz ticarette çek kullanıyor. Alışverişlerinizde çek alırken mutlaka aval yaptırın yani çeke kefil ekletin. Peki, aval nasıl verilir? Aval, çekin ön yüzüne kefil olan kişi adını ve TC Kimlik Numarasını yazıp 'Aval içindir', 'Avalimdir' veya benzeri ibareler yazılarak imzalar. Çekin önyüzüne keşideci dışındakiler tarafından atılan her imza aval sayılır, ayrıca avalistin adresini yazmasına gerek yoktur. Çek keşidecisi lehine birden fazla kimse aval verebilir. Aval çek bedelinin tamamı ya da bir kısmı için verilebilir ve kimin için verilmişse ancak o kişinin sorumluluğunca aval veren de sorumlu olur.”

Çarşamba Ticaret Borsası Kültür Salonunda verilen eğitim toplantısına Borsa Genel Sekreteri Eftal Yetimoğlu, Meclis Kurulu Başkanı Nurettin Öztekin, Meclis Kurulu üyesi ve Çarşamba Hal Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan, yönetim kurulu üyeleri Ali Toraman, Sezai Atsan, borsaya kayıtlı şirket sahipleri, muhasebeciler ve yöneticiler katıldı. CİHAN

Yorumlar