Caretta carettaların annesinden Vali Güvençer'e ziyaret

Dalyan İztuzu sahiline yumurta bırakan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının neslinin korunması için hayatını adayan 92 yaşındaki "Kaptan" lakaplı June Haimoff, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Caretta carettaların annesinden Vali Güvençer'e ziyaret

Dalyan İztuzu sahiline yumurta bırakan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının neslinin korunması için hayatını adayan 92 yaşındaki "Kaptan" lakaplı June Haimoff, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret etti. Haimoff'u tanımaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Güvençer, "Sizinle ilgili çok şey duydum ama bugüne kadar hiç karşılaşmadık. Yüz yüze tanışmak beni çok mutlu etti. Ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum. Yöremiz için çok önemli olan caretta carettaların korunması için gösterdiğiniz emekler, yaptıklarınız ve hizmetleriniz bizim için çok değerli." dedi.

Kaptan June ise bugüne kadar bütün hizmetleri kalpten gelerek yaptığını belirterek, "Sizi tanıdığım için çok mutluyum. Sizin memleketinizi çok seviyorum. Dünyayı çok gezdim, çok yer gördüm ama dünyanın en güzel yeri İztuzu Plajı. Burayı gördüğüm için çok şanslıyım. 30 yıldır Dalyan'da yaşıyorum. 27 Aralık'ta 92 yaşıma gireceğim. Dalyan'da yaşamaktan, buraya hizmet etmekten çok mutluyum." şeklinde konuştu.

KAPTAN JUNE HAİMOFF

İlk defa Temmuz 1975´te teknesiyle Dalyan sahilindeki Ekincik Koyu'na geldi. Daha sonra tatillerini geçirmek için gelmeye devam etti. 1986'daki gelişinde İztuzu Plajı'nda bir barakada ve teknesinde yaşamaya başladı. Bu dönemde, geceleri yumurtlamak için kumsala gelen deniz kaplumbağalarıyla karşılaştı. Nesli tükenmeye yüz tutmuş kaplumbağaları gözleyerek bu sahillere nasıl ve ne zaman geldiklerini, yumurtlama, üreme ve Akdeniz'e geri dönmeleri hakkında bilgi edindi. Caretta carettaların yuvalama ve yaşam alanı olan İztuzu sahilinde otel yapılmak istendiğini öğrendiğinde, bir kampanya başlatarak dünyanın ilgisini buraya çekti ve girişimin durdurulmasını sağladı. Ankara'da dönemin başbakanı Turgut Özal ile görüşen Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu'nun kurulmasında önemli bir rol oynadı. Bu mücadelenin ve kazanılan zaferin öyküsünü, 2002 yılında İngiltere'de yayınladığı "Captain June and The Dalyan Turtles" kitabında anlattı. Kitap aynı yıl, "Kaptan June ve Kaplumbağalar" adıyla Türkçeye çevrilerek Remzi Kitabevi tarafından yayınlandı. Haimoff ayrıca 2003 yılında, geliri caretta carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık bir CD yaptı. Dalyan halkının "Kaptan June" olarak hitap ettiği Haimoff, halen Köyceğiz Gölü, Dalyan ve çevresinin doğa bekçiliğini sürdürmekte, doğal dengeleri tehlikeye iten yapılanmaları engellemeye çalışmaktadır. Çalışmalarını Toparlar beldesinin sınırları içinde bulunan günlük ağaçlarının kurtarılması üzerinde yoğunlaştırmıştır. Dalyan Belediyesi tarafından evinin bulunduğu sokağa adı verilmiştir. Haimoff, 2009 yılında Türk vatandaşı oldu. Kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı (Kaplumbağa Vakfı), 2011 yılı başında tescillendi. Vakfın, Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile işbirliği içinde faaliyet göstermesi amaçlanmaktadır. Haimoff ayrıca İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından, yılbaşında ve doğum gününde yaklaşık bin 350 ismi kapsayacak şekilde yılda iki kez yayınlanan Britanya Onur Listesi'nde 2011 yılbaşı itibariyle yer aldı. CİHAN

Yorumlar