Caretta Caretta'lar için Bakanlık koruma tedbiri aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanlarını sıkı takibe aldı. Caretta Carettalar’ın yuva ve yumurtalarını korumak için görevlendirilen güvenlik...

Google Haberlere Abone ol
Caretta Caretta'lar için Bakanlık koruma tedbiri aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanlarını sıkı takibe aldı. Caretta Carettalar’ın yuva ve yumurtalarını korumak için görevlendirilen güvenlik personeli, Muğla İztuzu kumsalında 24 saat nöbet tutuyor.

Akdeniz’in en önemli deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarından olan 4,3 kilometre uzunluğundaki İztuzu kumsalı, Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamında yer alıyor. Akdeniz’in en nadide deniz kaplumbağası türlerinden Carettalar’ın tek üreme bölgesi olan İztuzu sahilinde, 15 Nisan-15 Ekim günleri arasında adeta kuş uçurtulmuyor.

YUMURTALARIN ÜZERİNE HAVLU SERMEK DAHİ YASAK

Özel giyimli ve şapkalı görevliler, Carettalar’ın üreme bandındaki insan hareketlerini kontrol ediyor. Kaplumbağa yumurtalarının bulunduğu alanlara şemsiye çakmak, top oynamak şezlong koymak, uzanmak ve hatta havlu sermek dahi yasak.

Akşam saat 20.00’den sabah saat 08.00’e kadar insanların girişine kapatılan kumsal, tamamen Carettalar’a kalıyor. 15 Nisan’dan itibaren yumurtlamaya başlayan Carettalar’ın bıraktığı yumurtalardan yumurtalar çıkmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sıkı bir şekilde korunan yavru Carettalar’ın, yakamamozları takip ederek denizle buluşması için bölgede en küçük bir aydınlatmaya dahi izin verilmiyor.

Koruma ekibinin yanı sıra sahilde bir de araştırma ekibi görev yapıyor. Araştırma ekibi tarafından tespit edilen 332 yuvanın etrafı kafeslerle çevrilerek, başta tilki ve porsuk olmak üzere yabani hayvanların zarar vermesi ve yuvaları bozması engelleniyor.

CİHAN

Yorumlar