Caretta Caretta'lar Hatay sahillerine yumurta bırakıyor

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğu için koruma altına alınan su kaplumbağası Caretta Caretta'ların yumurta bırakma dönemi başladı. Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin 14,5 kilometre uzunluğu ile kesintisiz en uzun sahili...

Google Haberlere Abone ol
Caretta Caretta'lar Hatay sahillerine yumurta bırakıyor

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğu için koruma altına alınan su kaplumbağası Caretta Caretta'ların yumurta bırakma dönemi başladı. Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin 14,5 kilometre uzunluğu ile kesintisiz en uzun sahili olan Çevlik Sahili Caretta Caretta'lara ev sahipliği yapmaya başladı.

Haziran ayı itibariyle yumurta bırakmak üzere Samandağ sahiline gelen Caretta Caretta'lar şu ana kadar 300'den fazla yuva yaptı. Yuva sayısının yumurta bırakma sezonu süresince 500'e ulaşması bekleniyor. Deniz kaplumbağalarının Temmuz ayı sonuna kadar yumurta bırakmaya devam edeceği bilgisini veren Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi görevlisi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr Bektaş Sönmez, yavruların yumurtadan Ağustos ayı itibariyle Eylül aylarının başlarına kadar çıkacaklarını söyledi.

Sönmez , 2014 yılı deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarının Haziran ayı itibariyle başladığını aktaran Sönmez, "Haziran ve Temmuz ayları yuvalama sezonu. Anaç kaplumbağaların gelip yumurta bırakacağı ayları oluşturuyor. Samandağ sahili yeşil deniz kaplumbağası ve Caretta Caretta'ların önemli yuvalama merkezleri arasında yer alıyor. Şu an için kumsalımızda 200’ün üzerinde 300’e yakın yuvamız mevcut. Bu yuvaların koruma çalışmalarını yapıyoruz. Koruma çalışmaları arasında kıyı erozyonu, yuvaların su altında kalması, çakal, tilki gibi yırtıcı hayvanlar tarafından yuvaların tahrip edilmesi, ışıklı alanlardaki yuvalardan çıkan yavruların ters yöne gitmesi, deniz kaplumbağalarının karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Bu seneki koruma çalışmalarımız içerisinde köpek ve tilki tahriplerine karşı yuvaların kum üstü ve altı bölümlerini kafesle koruma altına alıyoruz. Bu çalışmalar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği işbirliğinde yapılıyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gönüllü üniversite öğrencileri, bu çalışmalar destek veriyor." şeklinde konuştu.

Yumurtlama sezonunda 500-600 arası kaplumbağanın gelerek yaptıkları yuvalarda, 100-150 arası yumurta bıraktığı ve her yuvadan 70-80 arası yavrunun çıktığını aktaran Sönmez, bu sayının genele yansımasında her sezonda ortalama 30-35 bin arası yavrunun denizle buluştuğu söyledi.

DERNEKLER YUVALARA SAHİP ÇIKIYOR

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik ise dernek olarak kuruldukları 1991 yılından bu yana Samandağ sahillerinde yuva yapan deniz kaplumbağalarının yuvalarını koruduklarını söyledi. Deniz kaplumbağalarının Hatay’ın markası olabilecek kadar güçlü olduğunu kaydeden Atik, 3 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla birlikte kaplumbağaların korunması konusunda çalışmalar yaptıklarını, amaçlarının bu türleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti.

CİHAN

Yorumlar