Çaresiz kadın kocasının haksız yere hapse atıldığını iddia etti

Kahramanmaraş’ta, komşusunun güvercin çalmakla suçladığı yaşı küçük iki çocuğu arkadaşlarıyla darp etmesine tanık olan Ayhan Dedeler isimli bir kişi, çocukların şikâyetçi olması üzerine mahkemelik oldu.

Google Haberlere Abone ol
Çaresiz kadın kocasının haksız yere hapse atıldığını iddia etti

Kahramanmaraş’ta, komşusunun güvercin çalmakla suçladığı yaşı küçük iki çocuğu arkadaşlarıyla darp etmesine tanık olan Ayhan Dedeler isimli bir kişi, çocukların şikâyetçi olması üzerine mahkemelik oldu. Yaşları küçük 2 çocuğa ‘birden fazla kişi tarafından birlikte cebir kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve nitelikli yağma’ suçundan yargılanan vatandaş, mahkeme tarafından 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası Yargıtay tarafından da onan Dedeler, cezanın infazı için Kahramanmaraş ceza evine gönderildi.
Hapse atılan eşinin yaşanan olayla bir ilgisinin olmadığını savunan Fadime Dedeler, davanın yeniden görülmesini istiyor.

Kahramanmaraş’ta 7 yıl önce Yörükselim Mahallesinde meydana gelen olayda iddiaya göre Halil İbrahim S. (20) ve Tolga A. (22), İsmail G.’nin (50) evinin bahçesinde beslediği güvercinlerinin bir kısmını çaldı. Olayın ardından hırsızları yakalayan ev sahibi İsmail G. durumu polise bildirmeyip olayı kendi yöntemleriyle çözmek istedi. Arkadaşlarıyla birlikte çocukları yakalayan İsmail G. güvercinlerini çalmakla suçladığı 2 çocuğa dayak atıp güvercinlerin bulunduğu kümese hapsetti. Bu sırada berber dükkânını kapatıp işyerinden evine giden Ayhan Dedeler (39), sokakta komşusu İsmail G. ve çocuklar arasında yaşanan olaya tanık oldu. Dayak olayının ardından çocuklar, İsmail G. ve 2 arkadaşıyla birlikte Ayhan Dedelerden de işkence gördükleri gerekçesiyle şikâyetçi oldu.

Şikâyetin ardından 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ‘birden fazla kişi tarafından birlikte ve cebir kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak ve nitelikli yağma’ suçundan kamu davası açıldı. Bir yıllık dava sürecinin ardından mahkeme, Türk Ceza Kanunun 109. maddesi gereğince İsmail G. ve Yılmaz C. Hakkında 3 yıl bir ay 15 gün, Ayhan Dedeler ve Muammer S. hakkında ise 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Verilen cezanın ardından Yargıtay 14. Ceza Dairesine giden dosya yapılan incelemenin ardından geçen yıl Aralık ayında onandı.

Yargıtay kararının ardından Ayhan Dedeler, cezanın infazı için geçen hafta Kahramanmaraş E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi.

7 yıl aradan sonra gerçekleşen infaz kararıyla yıkılan Fadime Dedeler, eşi Ayhan Dedeler’in 2007 yılında yaşanan olayla bir ilgisinin olamadığını, eşinin eve geldiği sırada sokakta yaşananlara tanık olduğunu ve hırsızlık yapan çocukların şikayeti üzerine hapse atıldığını iddia etti. Başından geçenleri gözyaşına boğularak anlatan Dedeler, yaşanan olayı şöyle ifade etti: “Komşumuzun güvercinleri çalındı. Ev sahibi de daha sonra evin önünde hırsızları yakalamışlar, kuşları getirmeleri için tartaklamışlar. Eşim de eve geldiği sırada olayın üzerine denk geliyor. Ne olduğunu soruyor. Hırsızlık yapanlar bunun üzerine diğerleriyle birlikte eşimden de şikayetçi oluyor. Daha sonra bir kere mahkemeye gitti. Biz davanın kapandığını zannediyorduk, ceza verildikten sonra da Yargıtay’a başvuruda bulunduk. Sonra da cezaevine gönderdiler. Eşim oraya bakmaya gitmişti. Kimseyi dövmedi. Eşimin ceza aldığına dair eve hiçbir bildiri gelmedi. Geçen hafta eve polisler geldi, eşimin evde olmadığını iş yerinde olduğunu söyledim. Orada eşimle konuştuktan sonra önce adliyeye sonra da ceza evine götürüyorlar. Haksız yere hapse atıldı. Bunun böyle olmaması gerekiyor. Haber verilmeden gidilmez. En azından bir haber verilebilirdi. Ben eşimin suçunun olduğuna inanmıyorum. Onun bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz.”

4 yaşındaki kızı Kübra’nın babasını sorduğu için yalan söylemek zorunda kaldığını belirten Dedeler, kızına babasının askere gittiğini ve yakında döneceğini söylediğini anlattı.

AİLESİNİN İÇİN EĞİTİMİNE ARA VERDİ

Babasının yaşadıkları yüzünden evin geçim yükünün kendi omzuna bindiğini vurgulayan lise birinci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Mehmet Dedeler de, babasının berber dükkânını çalıştırmak için okuldan rapor almak zorunda kaldığını aktardı. CİHAN

Yorumlar