Canlı hücreler kullanılarak doku yapısı üretildi

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Bahattin Koç ve ekibi, canlı hücreler kullanarak üç boyutlu biyo-basım yöntemi ile yapay doku üretti.

Google Haberlere Abone ol
Canlı hücreler kullanılarak doku yapısı üretildi

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Bahattin Koç ve ekibi, canlı hücreler kullanarak üç boyutlu biyo-basım yöntemi ile yapay doku üretti. Koç, “Burada yaptığımız çalışmayla direk hastadan aldığımız hücreleri kullandığımız için kullanılan doku ve organların reddedilmesi ortadan kalkacak. İleriki aşamalarda organ transferleri olmayacak veya yedek bir doku veya organ üretilip transferler yapılabilecek." dedi.

Sabancı Üniversitesi Nanoteknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (SUNUM) ‘Üç Boyutlu Doku ve Organ Basımı’ projesi kapsamında biyo yazıcı ile canlı hücreler kullanılarak üretilen aort doku yapısının tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya; Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dekanı Yusuf Menceloğlu, Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Direktörü Volkan Özgüz, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Bahattin Koç ve çok sayıda davetli katıldı.

Doç. Dr. Bahattin Koç, ‘Üç Boyutlu Doku ve Organ Basımı Projesi’ kapsamında yapılan çalışmayla üç boyutlu doku örneği yaptıklarını söyledi. Koç, “İleriki aşamalarda bu farklı dokular ve organlar üretilebilecek. Şuanda başlangıç aşamasındayız. Klinik aşamaya gelmesi yıllar alabilir. Burada yaptığımız çalışmayla direk hastadan aldığımız hücreleri kullandığımız için kullanılan doku ve organların reddedilmesi ortadan kalkacak. Çünkü direk olarak hastanın kendi hücresi ve dokusu olduğu için. İleriki aşamalarda organ transferleri belki olmayacak veya yedek bir doku veya organ üretilip transferler yapılabilecek. Ancak şuan başlangıç aşamasındayız bunun uygulamaya konması zaman alabilir.” ifadelerini kullandı.

Aort damarının seçilme nedeninden bahseden Koç, şöyle konuştu: “İnsan vücudunda tek bir tane aort damar var ve insandaki en büyük atar damar. Bu atar damar da bir sorun olduğu zaman bunun tedavisi sadece bir yöntemle yapılabiliyor. Plastik borularla bunun tedavisi yapılabiliyor. Bacaktan veya başka bölgeden damar alıp bunun transferi mümkün değil. Bu nedenle aort damarı seçtik. İkinci neden ise, yapay doku yaparken en büyük sorun dokuların beslenmesi. Bunun için damarlanmaya ihtiyaç var. Bizim damarla başlamamızın nedeni bu ilerleyen zaman da başka doku ve organlar yapacaksak damarı üretmemiz gerekir.”

İnsanın kendi hücreleri kullanıldığı için kullanıldığı için doku ve organların reddedilmesi ortadan kalkacağını belirten Koç, “Şuanda yapılan doku transferlerindeki en büyük sorun bu başkasından alınan bir doku ve organ vücut tarafından reddedildiği için kabul edilmiyor. Biz burada direk hastadan alınan hücreleri kullandığımız için yapılan doku ve organların vücut tarafından reddedilmesi gibi bir durum olmayacak.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar