Canlı hayvan borası elektrik üretecek, fazlasını satacak

Afyonkarahisar Ticaret Borsası tarafından (ATB) yaptırılan canlı hayvan borsasının kendi elektriğini üretmesi için proje hazırlandı. Zafer Kalkınma Ajansı’na (ZEKA) sunulan projenin kabul edilmesinin ardından karşılıklı olarak sözleşme...

Google Haberlere Abone ol
Canlı hayvan borası elektrik üretecek, fazlasını satacak

Afyonkarahisar Ticaret Borsası tarafından (ATB) yaptırılan canlı hayvan borsasının kendi elektriğini üretmesi için proje hazırlandı. Zafer Kalkınma Ajansı’na (ZEKA) sunulan projenin kabul edilmesinin ardından karşılıklı olarak sözleşme imzalandı.

ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, kurulacak olan sistemle güneş enerjisinden elektrik üreteceklerini üretiminden fazlasını arz ederek hem temiz enerji üretimine katkı sağlayacaklarını, hem de kullanımından fazlasını satarak gelir elde edeceklerini söyledi. Mühsürler “Borsamız tarafından yapılan ilimizin hayvancılığında lokomotif görevi yapacağına inandığımız Canlı Hayvan Borsamız için hazırlanan projemiz kapsamında 100 kWp gücünde güneşten elektrik üreten fotovoltaik sistem kurulacak. Böylece bu sistemle canlı hayvan borsamız çatısına kurulacak güneş panelleri vasıtasıyla toplanacak güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülecek ve elde edilen elektrik şebekeye bağlanarak arz edilecek ve gelir elde edeceğiz.” dedi.

ZEKA’ya sunulan bu projenin tahmini maliyetinin 550 bin lira civarında olacağını ifade eden Mühsürler, bunun yüzde 50’sini öz kaynaklarla, kalanında ZEKA tarafından hibe olarak karşılanacağını anlattı. Mühsürler, bu yatırımın yaklaşık 7 sene sonunda kendisini amorti edeceğinin hesap edildiğini kaydetti.

Mühsüler, “Bilindiği gibi güneş; sonsuz, tükenmeyen, bedava, enerji ihtiyacı duyulan her yerde kullanılabilen, enerji de dışa bağımlılığı azaltan, çevreyi kirleten faktörler olmadığından en temiz ve çevreye zararsız, işletme ve bakım maliyetleri az bir enerji kaynağıdır. ATB olarak bizler de bu temiz enerji kaynağından elektrik üreterek, yarınlarımıza daha temiz bir dünya bırakabilmek adına gerekli hassasiyeti göstermiş olacağımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.

50 BİN METREKARELİK ALANDA KURULUYOR

Türkiye'nin en büyük canlı hayvan borsasının önümüzdeki yıl faaliyete başlayacağı Afyonkarahisar'da üç dakikada bir hayvan satılacak. Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) tarafından iki yıl önce yapımına başlanan ve 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak olan Canlı Hayvan Borsası inşaatı bitme aşamasına geldi. 8 bin metrekarelik kapalı alana sahip projede idari bina, 300 kişilik alım-satım salonu, veteriner kontrol ünitesi, hayvan giriş kontrol ünitesi gibi birimler tamamlandı.

AFYON’UN CAN DAMARI HAYVANCILIK

Afyonkarahisar'da hayvancılık sektörü ve buna bağlı olarak kırmızı et ve et ürünleri sektörü büyük önem taşımakta. Hayvancılık ve et sektörü il ekonomisinin can damarı durumunda. Afyonkarsahisar'da 5 adet 1. sınıf mezbaha, 11 adet 3. sınıf mezbaha, 17 adet kırmızı et kombinası ile 3 adet kanatlı et kombinası ve irili ufaklı diğer işletmelerle birlikte 90 adet et ve et ürünleri imalatı yapan işletme bulunmakta. CİHAN

Yorumlar