Çankaya Köşkü’nde Cumhuriyet ve Liyakat nişanları tevcih töreni

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtımı ve ikili ilişkilerine katkı sağlayan kişilere Cumhuriyet ve Liyakat nişanları tevcih etti. Törende konuşan Gül, “Türkiye’nin kültür mirasını dünyaya tanıtmak ve...

Google Haberlere Abone ol
Çankaya Köşkü’nde Cumhuriyet ve Liyakat nişanları tevcih töreni

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtımı ve ikili ilişkilerine katkı sağlayan kişilere Cumhuriyet ve Liyakat nişanları tevcih etti. Törende konuşan Gül, “Türkiye’nin kültür mirasını dünyaya tanıtmak ve insanlığa sunmak bizim borcumuzdur.” dedi.

Türkiye ile mensup oldukları devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayan diplomatlara verilen Cumhuriyet Nişanı ile Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan bilimsel çalışmalara imza atan bilim ve sanat camiasından insanlara verilen Liyakat Nişanı tevcih töreni, Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ile seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Türkiye ve mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin başbakanları, bakanları ve dış temsilcilik mensuplarına verilen Cumhuriyet Nişanı, 2004-2010 yılları arasında Ankara’da görev yapmış olan İtalyan Büyükelçisi Carlo Marsili’ye tevcih edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tevcih edilen Cumhuriyet ve Liyakat nişanlarını bizzat kendisi taktı. Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan bilimsel çalışmalara imza attıkları için Liyakat Nişanı'na layık görülen 14 yabancı bilim ve sanat insanı ise şunlar:

ABD’den Feroz Ahmad, Yunanistan’dan Evangelia Balta, Almanya’dan Suraiya Faroqhi, ABD’den Cornell Fleischer, Kanada’dan Feridun Hamdullahpur, Macaristan’dan György Hazai, Hollanda’dan Machiel Kiel, Bosna-Hersek’ten Fehim Nametak, Rusya Federasyonu’ndan Dimitry Mihailovic, ABD’den Julian Raby, Avusturya’dan Claudia Römer, Japanyo’dan Tadashi Suzuki, Tunus’tan Abdeljelil Temimi ve Çin’den Abudurexiti Yakufu.

"TÜRKİYE’NİN KÜLTÜR MİRASINI DÜNYAYA TANITMAK BİZİM BORCUMUZDUR"

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törende, Türkiye’nin yurt dışı tanıtımında rol oynayanlara kadirşinaslık göstermenin herkesin borcu olması gerektiğini ifade ederek, “Sadece Türkiye Cumhuriyeti olarak düşünmüyoruz. Geçmişe doğru baktığımızda Osmanlı, Selçuklu dönemi, Roma, Bizans dönemleri, Anadolu medeniyetleri, bu topraklar çok büyük kültürlere şahitlik yapmış ve bunların hatırasını bünyesinde saklamaktadır. Şüphesiz bütün bunlar Türkiye’nin kültür mirasıdır. Bunları dünyaya tanıtmak ve insanlığa sunmak bizim borcumuzdur.” şeklinde konuştu. Türkiye’de bu yönde bir çok faaliyetlerin yapıldığını kaydeden Gül, yurt dışında birçok önde gelen üniversitelerde Türk tarihi ve dili ile ilgili önemli çalışmalara imza atıldığını sözlerine ekledi.

"TÜRKÇE, AKADEMİK İLİŞKİLERDE TERCİH EDİLEN BİR ARAÇ OLMUŞTUR"

Liyakat Nişanı'na layık görülenler adına Chicago Üniversitesi’nden Cornell Fleischer ise “Hepimiz hayatımızın önemli bir bölümünü Türkiye ve Türkçe ile hemhal olarak geçirdik. Kurduğumuz ilişkiler kariyerlerimize farklı bir heyecan ve motivasyon kattı. Bizlere gurur ve sevinç verdi. Bu tören gösteriyor ki en azından bizim mensubu olduğumuz kuşaklar için Türkiye ve Osmanlı çalışmaları artık uluslararası bir alan haline gelmiştir. Anadillerimiz ne olursa olsun, Türkçe kişisel ve akademik ilişkilerde temel önemde ve tercih edilen bir araç olmuştur.” dedi.

Çankaya Köşkü’ndeki Nişan Tevcih Töreni, Ahmet Kanneci ve Ekrem Öztan’ın müzik dinletisinin ardından yapılan konuşmalardan sonra nişanların tevcihi ve toplu fotoğraf çekimi ile devam etti. Tören, Köşk’ün kabul salonunda davetlilere verilen resepsiyon ile sona erdi.

3 ÇEŞİT MADALYA, 3 ÇEŞİT NİŞAN

2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu’na göre; “Şeref”, “Övünç” ve “Üstün Hizmet” olmak üzere üç çeşit Devlet Madalyası ile “Devlet”, “Cumhuriyet” ve “Liyakat” olmak üzere de üç çeşit nişan tevcih ediliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda yüzyıllar içerisinde geliştirilen ve kurumsallaşan madalya ve nişan tevcih geleneği Cumhuriyet döneminde de sürdürüldü.

CİHAN

Yorumlar