Canikli: 'Mağduriyet başvuruları' FETÖ talimatıyla yapılıyor

Başbakan Yardımcısı Canikli, mağduriyet başvurularının tamamına yakınının FETÖ talimatıyla yapıldığını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Canikli: 'Mağduriyet başvuruları' FETÖ talimatıyla yapılıyor
Sonhaberler / Haber Merkezi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonlarda mağdur edildikleri iddiasıyla yapılan başvurularla ilgili, "Çoğunlukla örgütün talimatı çerçevesinde bu müracaatlar yapılıyor. Sadece sayıdan anlamıyoruz. Dilekçelere baktığımız zaman hepsi tek kalemden çıkmış gibi, şablon başvurular. Cümleler, kelimeler hemen hemen aynı." dedi.

Canikli, Kanal 7 televizyonundaki Başkent Kulisi programında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonlar hakkında konuşan Canikli, örgütün ana omurgasının çökertildiğini söyledi. FETÖ'nün artık karar alma ve uygulama kapasitesine sahip olmadığını dile getiren Canikli, örgüt üyelerinin kendi aralarındaki iletişimin de büyük oranda ortadan kaldırıldığını ifade etti.

Söz konusu gelişmelerin, yapının tümüyle çökertildiği anlamına gelmediğini belirten Canikli, "Süreç devam ediyor. Biz sadece ana yapının çökertildiğini söylüyoruz. Özellikle bu tür terör yapılanmalarında gizlilik esas olduğu için küçük ve tespit edilemeyen birimler halinde kalıntılar, kripto kişiler olabilir ama bunu karamsarlığa meydan verilsin anlamında söylemiyorum. Kesinlikle böyle bir tehlike söz konusu değil." diye konuştu.

Operasyonlarda orta ve alt düzeydeki örgüt üyelerinin dışındakilere dokunulmadığı yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Canikli, "Bu kesinlikle doğru değil. Çok daha büyük oranda çatıyı çökerttik. Şu anda bütün yönetim kademesi ya gözaltında tutuklu ya da firar etmiş vaziyette. Dolayısıyla şu anda kripto üst seviyedekiler ve diğer kademedeki yöneticiler tespit ediliyor." ifadelerini kullandı.

TSK İÇİNDEKİ YAPILANMA

Canikli, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki yapılanmasına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi vererek, üst yönetim kademesinde, kontrol edilebilir hale getirilmesini sağlayacak düzeyde temizlik yapıldığını söyledi.

Örgütün genel olarak kurmay subaylar üzerine yatırım yaptığını dile getiren Canikli, "Önceki dönemde general olabilmek için mutlaka kurmaylık sıfatına haiz olmak gerekiyordu. Dolayısıyla bütün yatırımlarını kurmay subaylar üzerine yapmışlar. Diğer sınıf subaylarında herhangi bir çalışma yapmamışlar ya da ihmal etmişler." dedi.

FETÖ'nün sınıf subaylarla ilgilenmemesinin kendileri açısından avantaj oluşturduğunu kaydeden Canikli, bu durumun kendilerine hareket kabiliyeti sağladığını dile getirdi.

Canikli, örgütün askeri okullara giriş sürecini çok büyük oranda kontrol ettiğini belirterek, önceki yıllarda askeri okuldan mezun olanlardan aktif olarak örgüte üyeliği tespit edilenleri de temizlediklerini vurguladı.

Kanun hükmünde kararnamelerle sistemi, bu tür darbe girişimleri ve oluşumlara meydan vermeyecek hale getirdiklerini anlatan Canikli, bu kapsamda askeri harekat görevleri dışında kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına bağlandığını hatırlattı. Canikli, personel alımı ve eğitimini ise Milli Savunma Bakanlığının üstleneceğini ifade etti.

TSK'nın artık savaş, muhabere ve askerlik gibi konulara kafa yoracağına dikkati çeken Canikli, "Bu herkesin kendi alanlarıyla ilgili güçlerin optimal kullanılması anlamına geliyor. Bu, TSK'nın gücünü inanılmaz şekilde artıracak." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ soruşturmaları sırasında mağdur olduklarını iddia edenlere ilişkin de konuşan Canikli, bu konudaki çağrılarından önce bu anlamda başvuruda bulunanların azlığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adalet vurgusu ve illerde gerçekten mağdur olanların başvurularının en geniş şekilde incelenmesi talimatından sonra görevine son verilenlerin sayısından daha fazla müracaat sayısına ulaşıldığını belirten Canikli, şöyle devam etti:

"Çoğunlukla örgütün talimatı çerçevesinde bu müracaatlar yapılıyor. Sadece sayıdan anlamıyoruz. Dilekçelere baktığımız zaman hepsi tek kalemden çıkmış gibi, şablon başvurular. Cümleler, kelimeler hemen hemen aynı. Bu, müracaatların çoğunda kişi 'Ben FETÖ üyesi değilim' demiyor. Diyor ki 'Ben ByLock'u kullandım ama ByLock gizli, saklı değil. Böyle olsaydı yasaklanırdı.' Bu, 17-25 Aralık'tan sonra yani FETÖ'nün 'Bank Asya'da hesap açın, para yatırın' çağrısından sonra bu çağrıya uyarak para yatıranlar içinde geçerli. Onlar da 'Biz para yatırmadık' demiyorlar. Diyor ki 'Bank Asya resmi bir banka. Kurallara göre, ülkenin kanunlarına göre faaliyette bulunan bir banka. Biz de para yatırdık.' Genel müracaatların çok büyük bölümü bu şekilde. Aslında bu dilekçeler itiraf. 'Biz mensubu değiliz' demiyor. Sadece kendisine bir savunma mekanizması, bir kanal açmaya çalışıyorlar."

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "1 milyon civarında mağdur insan olduğu" yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Canikli, mağduriyetin söz konusu olmadığının altını çizdi.
Ülkenin birlik ve bütünlüğünü tehdit edecek kadar gözü dönmüş, ilkesiz, kuralsız, ahlaksız bir örgütle mücadele ettiklerini ifade eden Canikli, "15 Temmuz başarıya ulaşmış olsaydı tek parça bir devlet söz konusu değildi." dedi.

Canikli, darbeden birkaç gün sonrasından dışarıda binlerce bölücü terör örgütü mensubunun Türkiye'ye girme hazırlığı yaptığına ilişkin istihbarata sahip olduklarını belirterek, "Böyle bir durumdan bahsediyoruz ama ona rağmen adaletsizlik olmasın, en az seviyede minimize edelim, yaş ile kuruyu ayıklayalım hassasiyeti içinde hareket ediyoruz ama maalesef Sayın Kılıçdaroğlu, adeta terör örgütünün ekmeğine sürecek, onlara moral olacak şekilde bazı açıklamalar yapıyor. Bunlar doğru açıklamalar değil. Kesinlikle gerçeği yansıtmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İDDİA SAHİPLERİNE 'BELGE' TALEBİ

AK Parti bünyesinde de örgütle irtibatlı kişiler bulunduğu iddialarına ilişkin de konuşan Canikli, teorik olarak toplumun her kademesinde bu tür kişilerin olabileceğini söyledi.

Örgütün bütün alanlara nüfuz etme politikası uyguladığını vurgulayan Canikli, "Dolayısıyla, bu bütün siyasi partiler için de geçerli. Bu çerçevede, teorik olarak bu yapı her yerde... Oranı azdır, çoktur o ayrı konu. Bu, AK Parti için de geçerli. Zaten bugüne kadar hiç kimse biz de FETÖ mensubu yoktur demedi, deme imkanı da yok." ifadelerini kullandı.

Canikli, darbe girişiminin en büyük hedeflerinden birinin AK Parti olduğunu belirterek, böyle bir saldırı ile karşı karşıya kalmış bir yapının örgütle mücadelede zafiyet göstermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Tespit ettikçe kim olursa olsun gereğini yaptıklarını kaydeden Canikli, "Şu kadar bakan var, şu kadar milletvekili var. Bu iddialarda bulunanlar ellerindeki bilgi, belgeleri bizimle paylaşsınlar biz de gereğini yapalım. Yapmazsak o zaman konuşsunlar. Şu ana kadar isim zikretme, delil yok." diye konuştu.
 

Yorumlar