Çanakkale'deki baraj ve sulama tesislerinin açılışı yapılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önümüzdeki çarşamba günü Ankara’daki toplu açılışla 113 tesisi hizmete sokacak.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale'deki baraj ve sulama tesislerinin açılışı yapılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önümüzdeki çarşamba günü Ankara’daki toplu açılışla 113 tesisi hizmete sokacak. Bunların arasında Çanakkale’de inşa edilen Biga Kaynarca Barajı, Umurbey, Paşaköy ve Tuzla ovaları sulama tesisleri de yer alıyor.

Lapseki ve Ayvacık ilçelerinde bulunan, yaklaşık 95 milyon TL’ye mal olan Umurbey, Paşaköy ve Tuzla ovaları sulama tesisleri, Sindal, Gökköy, Umurbey, Ziraat Çiftliği, Yapıldak, Musaköy, Kemikalan, Suluca, Yenice, Subaşı, Paşaköy, Behramkale, Tuzla ve Gülpınar köylerine ait 37 bin 140 dekar araziyi suyla buluşturacak. Dekar başına 561 TL net gelir artışı sağlayacak olan Umurbey Ovası Sulama Tesisi’nin yıllık gelir artışı, 10 milyon 538 bin TL olarak hesaplanıyor. Sulama projesi inşaatı bünyesinde Paşaköy ve Tuzla regülatörleri, iki adet pompa istasyonu, 34 bin 329 metre ana boru, 81 bin 250 metre sulama şebekesi, 57 bin metre tahliye ve drenaj şebekesi imal edildi. Bu projeyle sağlanacak yıllık gelir artışı ise 10 milyon 800 bin TL olarak hesaplanıyor. Biga Kaynarca Barajı ile dekar başına yıllık 434 TL ek gelir sağlanacak. Yılda toplam 6 milyon 775 bin TL gelir artışının sağlanacağı tesisle ilçenin Batak Ovası’nda, 20 bin 450 dekar tarım arazisi sulanacak. Bu tesisten 838 aile faydalanacak. Toplam dolgu hacmi 1 milyon 376 bin metreküp olan Kaynarca Barajı’nda, 18 milyon 510 bin metreküp su depolanabiliyor. Homojen dolgu gövde tipine sahip barajın gövde yüksekliği, yaklaşık 44,5 metre olarak inşa edildi. CİHAN

Yorumlar