Çanakkale'de Avustralya ve Yeni Zelanda anıtlarında anma töreni

Çanakkale Savaşları'nın 99. yıldönümü etkinlikleri kapsamında sabahki Anzak Şafak Ayini’nin ardından, Avustralya ve Yeni Zelanda mezarlıklarında birer anma töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale'de Avustralya ve Yeni Zelanda anıtlarında anma töreni

Çanakkale Savaşları'nın 99. yıldönümü etkinlikleri kapsamında sabahki Anzak Şafak Ayini’nin ardından, Avustralya ve Yeni Zelanda mezarlıklarında birer anma töreni düzenlendi.

Avustralya Anıtı (Lone Pine)'ndaki tören, Avustralya Ordu Bandosu ve Korosu’nun konseri ve muhafız birlikleri tarafından oluşturulan merasim kıtasının yerini almasıyla başladı. Bir konuşma yapan Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson, Çanakkale Savaşı boyunca Avustralyalıların bir kuşağının kaybıyla başta kırsal Avustralya olmak üzere milletin çehresinin değiştiğini söyledi. Ronaldson, "Burada, kendi doğum yerlerinden hayal bile edilemeyecek kadar farklı yabancı bir toprakta, üç kuşak yan yana gömülüdür. Ülkemizin her yönünde anıtlara kazınmış isimleri, kayıplarımızın büyüklüğünü bizlere sürekli hatırlatır. Bu nedenle bugün buradaki ve büyük ülkemizdeki anıtlarda milletimiz bir bütün olarak toplanırken 99 yıl önce bu yerde en büyük fedakârlığı yapanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kayıplarının verdiği acının tek telafisinin, sevdiklerinin yaptığı fedakârlıkların bizlere özgürlüklerimizi ve bugün yaşadığımız hayat tarzını verdiğini bilmek olan aileleri özellikle anıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ilahiler okunup dua edildi. Tören, anıta çelenk koyulması ve millî marşların çalınmasıyla sona erdi.

YENİ ZELANDA ANITI'NDAKİ TÖREN

Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda düzenlenen tören ise Yeni Zelanda Bandosu’nun konseriyle başladı. Burada konuşan Genel Vali Jerry Mateparae, Yeni Zelandalılar için Conkbayırı'nın kutsal bir yer olduğunu söyledi. Mateparae, "Yeni Zelandalıların ruhları, kanları, terleri ve gözyaşları, hepsi buradadır. Millî hafızalarımıza bir kahramanlık simgesi olarak kazınmıştır. Uzun yıllar tarihçiler, alınmış bulunan askerî kararların doğruluğunu, ne olması gerektiğini tartışacaklar. Sanatçılarımız, oyun yazarlarımız, müzisyenlerimiz ve yazarlarımız, Conkbayırı'nın bizim için ne anlama geldiğini araştırmaya devam edecekler." dedi. Konuşmanın ardından çelenk koyma töreni yapılarak, barış dualarıyla anma kasidesi okundu. Tören, Millî marşların çalınmasıyla sona erdi. CİHAN

Yorumlar