Çanakkale'de 20 bin izci dedelerinin izinde yürüdü

Çanakkale’de 20 bin genç, 99 yıl önce 57. Alay'ın geçtiği 10 kilometrelik yolu yürüyüp Conkbayırı'nda düzenlenen törenle dedelerini andı.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale'de 20 bin izci dedelerinin izinde yürüdü

Çanakkale’de 20 bin genç, 99 yıl önce 57. Alay'ın geçtiği 10 kilometrelik yolu yürüyüp Conkbayırı'nda düzenlenen törenle dedelerini andı. Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın da katıldığı, tamamı şehit olan 57. Alay askerlerinin izindeki yürüyüşten önce ise tıpkı onlar gibi cephe hattı dışında kalan Kocadere köyü yakınlarında, sabah namazı birlikte kılındı. 57. Alay'ın son aşı olan kırık buğday çorbasını Bakan Kılıç, izcilere ve üniversitelilere bir süre kendi eliyle dağıttı. Yürüyüşe katılanlara kırık buğday çorbası, Kızılay çadırlarında yaklaşık 35 kazanda kaynatılıp yine Kızılay görevlilerince bardaklarda ikram edildi.

Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı’na bağlı 18. Mekanize Tugay Komutanlığı'nın kurduğu izci kampından sabahın ilk ışıklarıyla yürüyüşe geçen izciler, kırmızı renkli cepkenlerinin sırtındaki, “Dedeciğim ben geldim” yazısıyla atalarına mesaj verdi. Çanakkale Savaşları sırasında 57. Alay’ın çadırlarının bulunduğu Bigalı köyü yakınlarındaki alanda 24 Nisan akşamı kamp kuran izciler, yürüyüş sırasında patika kenarında koridor oluşturdu. Üniversiteli gençleri, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak selamladılar. Bakan Kılıç’ın yanısıra 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ile çok sayıda subay da saat 06.00’yı gösterdiğinde, Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57. Alay'ı Conkbayırı’na göndererek, “Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum.” sözleriyle tarihe geçen o günü 99 yıl sonra yeniden yaşatan yürüyüşe başladı.

Yürüyüşe 6 bin 500 izci, Türkiye’nin dört bir yanından 7 bin 500 üniversite öğrencisi, askerî lise ve Harp Okulu öğrencilerinin de yer aldığı 4 bin asker, yaklaşık 20 bin genç katıldı. Öğrenciler, 99 yıl önce 57. Alay'ın kullandığı 10 kilometrelik güzergâhı, yürüyerek yaklaşık 3 saatte tamamladı. Kırmızı cepken yeleklerinin sırtında, "Dedeciğim ben geldim" yazısı bulunan minik izciler, en çok ilgi çeken unsurlardan biri oldu. Başlarında, Çanakkale Savaşları sırasında Mehmetçiklerin giydiği ve "Enveriye kalpağı" olarak bilinen asker şapkası bulunan izciler, yürüyüş boyunca marşlar söyledi. Yürüyüş, Conkbayırı'nda saat 09.30’da sona erdi. 99 yıl önce olduğu gibi siperlerin yakınında buluşan 57. Alay ruhunu taşıyan katılımcılar, buradaki törende duygulandı. Çanakkale Savaşları sırasında, göğsündeki saatine isabet eden bir şarapnel parçasıyla yaralanan Mustafa Kemal'in dev bir heykelinin bulunduğu noktada yapılan tören, çelenk koyulmasıyla başladı. Önce hükümet adına Bakan Kılıç, ardından Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye İzcilik Federasyonu ve Türkiye Öğrenci Konseyi çelenk koydu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Temsili 57. Alay sancağı, geçen yılki yürüyüşte emanet edilen Marmara Üniversitesi öğrencileri tarafından, Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencilerine devredildi. Bakan Kılıç’ın konuşmasının ardından Conkbayırı'ndaki tören, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Gençliğin Atatürk’e Cevabı ve askerî bandonun konseriyle sona erdi. CİHAN

Yorumlar