Çanakkale Şehitler Abidesi ışıklandırıldı

Çanakkale zaferinin anısına yaptırılan Şehitler Abidesi, dokuz renkle ışıklandırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale Şehitler Abidesi ışıklandırıldı

Çanakkale zaferinin anısına yaptırılan Şehitler Abidesi, dokuz renkle ışıklandırıldı. Havanın kararmasının ardından abide, belli aralıklarla ışık sayesinde renk değiştiriyor.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü olan 2015 için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda çalışmalar devam ediyor. Büyük bir organizasyona evsahipliği yapacak bölgede, Hisarlık Tepe'de bulunan Şehitler Abidesi de ışıklandırıldı. Abideye, Boğaziçi Köprüsü'ndeki gibi renkli aydınlatma sistemi kuruldu. Sistemde, toplam 16 milyon renk ve dokuz ışıklandırma senaryosu bulunuyor. Yapılan ayara göre ışıklar, belli aralıklarla farklı senaryolara dönüşebiliyor. Özel günlerde de isteğe bağlı renkler kullanılabiliyor.

Yapımına 1954 yılında başlanan, 41,7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi, 1960'ta bazı eksikleriyle birlikte açıldı. Geceleri de görülebilmesi için 1998 yılında ışıklandırılan abidenin ayaklarında bulunan sekiz rölyef, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü'nün açtığı yarışma sonucunda heykeltraş Prof. Dr. Ferit Özşen'e yaptırıldı ve 27 Kasım 1999 tarihinde törenle açıldı. CİHAN

Yorumlar