Çanakkale ruhu Sultangazi'de canlandı

Sultangazi Belediyesi Çanakkale Zaferi'ni 100. yılında düzenlenen programla yeniden canlandırdı.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale ruhu Sultangazi'de canlandı

 ‘100’üncü yıllında Çanakkale Zaferi Sempozyumu’na gelen sıhhat Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Hangi senaryoyu oynarsanız oynayın, bu medeniyeti yoktur edemeyeceksiniz, Çanakkale’yi geçemeyeceksiniz” dedi.

Sultangazi Belediyesi sebebi ile Çanakkale Zaferi’nin 100 ‘üncü yılında düzenlenen programda bir yüzyıl öncelikle yaşananlar tekrardan canlandırıldı. Sultangazi Belediyesi Düğün Nikah Sarayı konferans salonunda Radyo Programcısı Umut Öztürk’ün sunumu ile gerçekleşen ‘100’üncü yılında Çanakkale Zaferi Sempozyumu’ programına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve fazla fazla sayıda yurttaş katıldı.

Sempozyum öncesi Savaş galerisini ve Çanakkale Zaferi’nden geriye kalanlardan oluşturulan gezici müzeyi inceleyen Bakan Müezzinoğlu, yapılan hazırlıklara tam not verdi. O günkü ruhu, kutlu mücadeleden art kalanları vatandaşlarla buluşturan programa Sultangazili yurttaşlar da sıkı alaka gösterdi. Sempozyumda Divan Şiirini sevdiren Adam şekilde tanınan Prof. Dr. İskender Pala ‘Şehadet ve Şehit ‘ başlıklı bir sunum yaptı.

"ÇANAKKALE RUHU HEP CANLI KALMALI"

Çanakkale Zafer’inde yaşanan o ruhun daima diri tutulması gerektiğini vurgulayan Bakan Müeezinoğlu, ”İstanbul’un fethinden derhal çabucak 100 sene öncelikle ortaya çıkan bir uygarlık anlayışını, ruhunu ondan sonraki senelerde yüzyılda geniş bir coğrafyaya kuvvetli bir uygarlık şekilde yansıttık. bugün insanlık hala o medeniyetin yokluğunun acılarını çekiyor. Bugün insanlık o medeniyetin uygarlık değerlerinin , yokluğunun , ıstırabının kanı, göz yaşı ,adaletsizliklerinin, açlıklarının, sefaletlerinin ve katliamların her gün on binlerce kişinin Katledildiği savaşları, zulümleri, haksızlıkları yaşıyor. O sebeple bizim milletçe o uygarlık ruhunu Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü sene dönümünde tekrardan yeniden, onu anlamaya, onu tüm boyutlarıyla fıtratımızın, yani tıbbi tabirle genlerimizde gizli bulunan o değerleri , tekrardan anlamaya, tekrardan hissetmeye, tekrardan o yapıyı alevlendirmeye ve canlandırmaya ihtiyacımız var” halinde konuştu.

Çanakkale’nin geçilmez ve geçilemeyecek olduğunu sözlerine ekleyen Müezzinoğlu, ”Çanakkale geçilmezdir. Ne yaparsanız yapın, Hangi senaryoyu oynarsanız oynayın , bu medeniyeti yoktur edemeyeceksiniz . Çanakkale’yi geçemeyeceksiniz. Bu duruş bu ruhun duruşuydu. Bu ruhun duruşunu biz sima sene sonra yeniden, fazla fazla daha farklı, fazla fazla daha kuvvetli hissetmemiz lazım. Bugün derhal yakın coğrafyamıza baktığımızda, bu ülkenin ulusal iradesiyle oynanmak istenen oyunlara baktığımızda gene esasında istek edilen, uygarlık anlayışını yoktur etmektir” ifadelerini kullandı

Programa ait bilgiler sağlayan Başkan Altunay İse ,”Biz öyle bir toplumuz ki bizim fedakarlığımız, insani duygularımız ve onurumuz harp meydanlarında da daima kendini göstermiş. Bugün 16 akademisyenimizin hatta 20’ye yakın konuşmacı ağabeyimizin, arkadaşımızın bu sempozyumda vazife aldığı Çanakkale’yi özüyle enfazla biçimde anlattığı bir programı icra ediyoruz. 2 gün boyunca devam edecek 4 celsede konu başlıkları şekilde Çanakkale Savaşları, Çanakkale’de bayan Çanakkale’de gençlik, Çanakkale’de bilinmeyeni konuşacaklar. Bunun dışında biz bunlardan istifade ederken derhal taraf tarafta, harp galerisini, o siperleri görebileceğiz. Yine fuaye salonumuzda resimler, figürlerle ve harp eserleriyle müzemizi gezebileceğiz. Aynı sürede haftalarca sürecek zannediyorum 14 gün sürecek. Sinemalarla, konserlerle gençlerimizi gereği kadar bilgilendirme yolunda gayret sarf edeceğiz” diye konuştu.

Program sonrası Müezzinoğlu ve Başkan Altunay sebebi ile sempozyuma konuşmacı şekilde gelen Dr. Coşkun Yılmaz ve Prof. Dr. İskender Pala’ya plaket takdim edildi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar