Çanakkale Kara Savaşları yıldönümü tören hazırlıkları tamamlandı

Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıldönümü törenleri, 24-25 Nisan 2014 tarihlerinde Gelibolu Yarımadası’nda yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale Kara Savaşları yıldönümü tören hazırlıkları tamamlandı

Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıldönümü törenleri, 24-25 Nisan 2014 tarihlerinde Gelibolu Yarımadası’nda yapılacak. Şehitler Abidesi’nde uluslararası tören, Anzak Koyu’nda ise Şafak Ayini düzenlenecek.

Çanakkale Valiliği tarafından hazırlanan tören programı belli oldu. İlk tören, 24 Nisan Perşembe sabahı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda, Hisarlıktepe mevkisindeki Şehitler Abidesi’nde. Saat 10.00’da Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başlayacak törenler, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklâl Marşı'yla devam edecek. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapılmasının ardından Fransız ülke temsilcisi düşüncelerini bildirecek. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına yapılacak konuşmadan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajı okunacak. Mehterle sürecek törenlerde Onur Kıtası, Dost Ülkeler Askerî Birliği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve izciler tarafından resm-i geçit yapılacak. Şehitler Abidesi Şehitlik Defteri’nin imzalanmasından sonra törene katılanlar, Türk Hava Kuvvetleri gösteri ekibi Solo Türk’ü seyredecek. Türk şehitliğini ziyaret ve dua okunmasıyla buradaki tören son bulacak. Daha sonra Morto Koyu’ndaki Fransız ve Seddülbahir köyündeki İngiliz Helles anıtlarında da törenler icra edilecek. Günün son töreni ise 57. Alay Şehitliği’nde olacak.

ANZAK KOYU'NDA ŞAFAK AYİNİ

Törenlerin ikinci günü saat 05.30’da Anzaklar, Şafak Ayini ile atalarını anacak. Gelibolu Yarımadası Arıburnu önündeki Anzak Koyu’nda yapılacak törende binlerce Avustralya ve Yeni Zelandalı genç, bir saat boyunca savaşlarda hayatını kaybeden askerleri için dua edecek. Ülke temsilcilerinin çelenk koyup konuşma yapacağı tören, sabahın ilk ışıklarıyla sona erecek.

ATA'NIN YOLUNDA 57. ALAY YÜRÜYÜŞÜ

Program kapsamında Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu ve YÖK organizasyonunda, Ata’nın Yolunda 57. Alay Yürüyüşü yapılacak. Türkiye’nin dört bir yanından gelecek binlerce izci ve üniversite öğrencisi, Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde kamp kuracak. 25 Nisan Cuma saat 06.00’da buradan yola çıkacak izciler, 10 kilometrelik yürüyüşün ardından Conk Bayırı’ndaki Atatürk anıtına ulaşacak. Saat 08.30’da burada başlayacak törende, 57. Alay Temsili Sancağı’nın devir teslimi icra edilerek, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okuyacak. Gençliğin Ata’ya Cevabı da yine hep bir ağızdan söylenecek.

Program, 10.00 ile 11.00 saatleri arasında Avustralya Lone Pine ve 11.45 ile 12.35 saatleri arasında Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda anıtlarında icra edilecek törenlerle son bulacak. CİHAN

Yorumlar