Çanakkale Deniz Zaferi'ne özel web sitesi

Çanakkale Deniz Zaferi'ni anmak için hazırlanan tüm belgesel ve metinler, Çanakkale Bir Dönüm Noktası adlı internet sitesinde toplandı

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale Deniz Zaferi'ne özel web sitesi

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'inci yıldönümü çeşitli etkinliklerle anılıyor. Yurdun birçok bölgesinde etkinlikler düzenleniyor, şehitler anılıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çanakkale Deniz Zaferi'ni anmak için hazırlanan belgesel ve metinlerin, TÜBİTAK'ın "Çanakkale Bir Dönüm Noktası" adı verilen internet sitesinde toplandığını bildirdi.

Işık, geçen yıl "O Gün..." başlıklı belgeseli hazırlayan TÜBİTAK'ın, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla da internet sitesi oluşturduğunu söyledi.

Çanakkale savaşlarının, zamanın en güçlü ordularına karşı inanç, vatan sevgisi, dayanışma, birlik ve beraberlik duygularıyla verilen büyük bir mücadele olduğunu anlatan Işık, bu zaferin bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen Türk milletinin kahramanlık destanı olarak tarihe geçtiğini ifade etti.

Işık, vatan topraklarının korunması ve bayrağın dalgalanması için birlik ve beraberlik içinde verilen mücadelenin millet olarak iyi idrak edilmesi ve yeni nesillere bu bilincin aktarılmasının her Türk vatandaşı için bir görev olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak bilim, sanayi ve teknolojinin yanında tarihi olayların üzerinde de hassasiyetle durduklarının dile getiren Işık, bu kapsamda TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığının (BTDB) Çanakkale zaferinin yıl dönümü vesilesiyle bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

Popüler Bilim Dergileri Müdürlüğü tarafından muharebelerin detaylı anlatıldığı "O Gün..." belgeselinin, geçen yıl hazırlandığını anımsatan Işık, şöyle konuştu.

"Cephede savaşan 6 askerin mektuplarından yola çıkılarak hazırlanan 'O Gün...' belgeselinde zor şartlarda hayatta kalma becerisini ve deneyimlerini kullanarak, Çanakkale Savaşı'nın farklı cephelerinde savaşan askerlerin psikolojik ve fiziki durumlarını, savaş sırasındaki koşulları aktarılıyor. Çanakkale Zaferi'nin 101. yılında,100. yılını anmak için hazırlanan tüm belgesel ve metinler, Çanakkale Bir Dönüm Noktası (http://canakkale.tubitak.gov.tr) internet sitesinde toplandı. Aziz milletimiz, Çanakkale muharebelerinin arşiv belgelerine ve resmi kayıtlara dayanılarak anlatıldığı bu internet sitesinde bağlılık, özveri, acı, sevgi, aşk, sadakat ve merhamet duygularıyla varoluş mücadelesi veren bir toplumun hikayesini izleyebilir. Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü vesilesiyle milletimizin bu onurlu gününü kutluyor, aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, tüm gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum."

KAYNAK SİTE OLARAK KULLANILABİLİR

Işık, internet sitesinde Çanakkale cephesinin açılması, savaşa hazırlık dönemi, Çanakkale Deniz Savaşları, Çanakkale Kara Muharebeleri gibi havada ve deniz altında verilen mücadelenin belgesellerle, yazılı ve görsel dokümanlarla detaylı şekilde anlatıldığına dikkati çekerek, ayrıca muharebeler, belgesel, kronoloji, fotoğraflar ve poster bölümlerinin bulunduğunu da ifade etti.

İnternet sitesinde yer alan "Çanakkale 360" bölümünde Çanakkale şehitlikleri için sanal tur yayınlandığına değinen Işık, siteye okul ve ilgili kurumların kaynak olarak başvurabileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar