Çanakkale Deniz Zaferi kutlama programı belli oldu

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıldönümü şehitleri anma ve zafer etkinlikleri, 12-21 Mart 2014 arsında yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale Deniz Zaferi kutlama programı belli oldu

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. yıldönümü şehitleri anma ve zafer etkinlikleri, 12-21 Mart 2014 arsında yapılacak. Kutlamalar, 12 Mart Çarşamba saat 10.00’da, Çimenlik Kalesi’ndeki törenle başlayacak. Devlet Ödünç Madalyası takdiminin de yapılacağı törenin ardından, "Çanakkale Savaşı ve Kuva-i Milliye’nin Doğuşu" isimli yağlı boya resim ile PTT Genel Müdürlüğü’nün Çanakkale Savaşı’na ait pulların yer alacağı sergiler açılacak. Aynı gün ÇTSO Çanakkale Evi’nde, "Çanakkale Savaşları" belgesel film gösterimleriyle Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda, İzmir Devlet Tiyatrosu’nun "Üç Destan" adlı oyunu sahnelenecek. 13 Mart Perşembe ise Osmanlı arşivinde yer alan belgelerden oluşan Çanakkale Savaşları sergisi açılacak. Akşam da Troya Kültür Merkezi’nde Bedirhan Gökçe konser verecek.

Kutlamalar çerçevesinde Gelibolu Yarımadası’ndan alınan vatan toprağı, Çanakkale Boğazı’nın suyu ve Türk bayrağından oluşan kutsal emanetler, 14 Mart sabahı düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletilmek üzere yola çıkarılacak. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi Koşusu ve Halk Yürüyüşü etkinliğini ise Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda başlatacak. Aynı gün "Çanakkale Ruhu" isimli resim sergisi açılacak ve "Deniz Zaferi" konseri düzenlenecek. 15-17 Mart arasına ise sosyal, kültürel ve sanat etkinlikleri damgasını vuracak. 18 Mart Salı sabahı şehir merkezi ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Şehitler Abidesi’nde törenler olacak. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 08.30’da Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başlayacak törenler, İskele Meydanı’nda devam edecek. Saat 09.00’da Vali Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin'in Çanakkale Altın Madalyası’nı Türk bayrağına takmasının ardından şehitler için saygı duruşunda bulunulup İstiklâl Marşı okunacak. Konuşmaların ardından halk oyunları ve geçit resmiyle buradaki tören sona erecek.

İkinci tören, saat 13.00’te Gelibolu Yarımadası Hisarlıktepe mevkisindeki Şehitler Abidesi’nde başlayacak. Çelenklerin koyulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklâl Marşı ile devam edecek. Konuşmaların ardından şehitlik defteri imzalanarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait unsurlar Çanakkale Boğazı’nda resm-i geçit yapacak. "Solo Türk" uçak akrobasi gösterisinin ardından şehitler için dua okunarak şehitlik gezilecek. Kutlamalar, 21 Mart tarihine kadar çeşitli faaliyetlerle devam edecek. CİHAN

Yorumlar