Can Dündar 'casusluk'tan hakim karşısında

MİT TIR'ları soruşturmasında devlet sırrını ifşa ve casuslukla suçlanan Can Dündar ve yardımcısı Erdem Gül, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı

Google Haberlere Abone ol
Can Dündar 'casusluk'tan hakim karşısında

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin soruşturmada, casusluk ve devlet sırrını ifşadan yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava için Can Dündar ve eşi Dilek Dündar sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Duruşma saat 10.00'da başladı. 

BAŞSAVCILIK YENİ DELİLER SUNMUŞTU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki açılan davaya, sanık Dündar'ın villasının satışıyla ilgili bir yazı ile birlikte, bazı deliller sundu.

Yazıda, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni sanık Can Dündar'ın Ankara ili Karakusunlar Mahallesi'nde bulunan villasını 2012'de 1 milyon 500 bin dolar bedelle satışa çıkardığı ifade edildi.



Söz konusu taşınmazın 3 yıllık süre içinde satılamadığı 29 Mayıs 2015'te MİT'e ait tırların durdurulması ile ilgili Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberin yayınlanmasından kısa bir süre sonra 25 Haziran 2015'te bir buçuk milyon TL bedelle Bekir Mustafa Yılmaz'a satıldığı belirtilen yazıda, ''İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama' suçlarından yargılanmasına devam edilen sanık Dündar ve eşi Dilek Dündar'a ait Ankara ili Karakusunlar Mahallesi'nde 26697 ada 3 parselde 20/100 arsa paylı dubleks konutun, 1/2 hissesi Dilek Dündar adına kayıtlı iken, Dilek Dündar'ın hissesinin tamamını 750 bin lira bedelle Bekir Mustafa Yılmaz'a, sanık Can Dündar'a ait diğer yarı hissesini ise vekaleten eşi Dilek Dündar tarafından Yılmaz'a 750 bin lira bedelle sattıkları, satış bedelini nakden ve tamamen aldığı, konutun resmi tapu kayıtlarına göre toplam 1,5 milyon TL bedelle şüpheli Yılmaz'a satıldığı anlaşılmıştır'' denildi.

GÜLEN İLE BAĞLANTI

Yine şüpheli Ahi'nin, diğer şüphelilerden Atilla Tarık Çilekçi ile akrabalık ilişkisinin olduğu ve aralarında yoğun telefon irtibatının bulunduğu kaydedilen yazıda, şüpheli Çilekçi'nin FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in uzun yıllar hizmetinde bulunduğu, Gülen'in en yakınında bulunan kişiler arasında olduğu, açık kaynaklarda yapılan çalışmalarda da Gülen'in elini öperken çekilmiş fotoğraflarının bulunduğunun tespit edildiği belirtildi.

Yazıda, sanık Can Dündar'ın yayınladığı haberin gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında olmadığı vurgulanarak, yargılamaya konu haberin 7 Haziran 2015 genel seçimlerinin hemen öncesinde yayınladığı da göz önünde bulundurulduğunda, doğrudan FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarından temin edilen maddi menfaat karşılığında örgütün nihai amacı doğrultusunda yayınladığı ifade edildi.

MAHKEMEYE 5 EVRAK SUNULDU

Savcılık yazı ile birlikte söz konusu villanın satışına ilişkin satış sözleşmesinin örneği, villaya ait tapu kaydı örneği, sanık Dündar'ın Türkiye İş Bankası'ndan aldığı 3 yıl vadeli 4 milyon TL'lik krediye ilişkin evrak örnekleri, yayın karşılığı sanığa ait villayı satın alan FETÖ/PDY örgütü üyeliğinden tutuklu şüpheliler Bekir Mustafa Yılmaz ve Sönmez Ahi'nin savcılık ifadeleri, tutuklamaya sevk ve hakimlik sorgu tutanakları ve sanık Dündar ile birlikte şüpheliler Ahi ve Yılmaz hakkında MASAK tarafından düzenlenen ön inceleme raporlarını mahkemeye sundu.

CAN DÜNDAR'DAN AĞIR CEZALIK SUÇ İTİRAFI

Paralel yapılanma operasyonları kapsamında soruşturulan Adana'daki MİT TIR'ları baskınıyla ilgili 'devlet sırrı' kapsamındaki bilgileri açıkladığı için hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen Can Dündar, yaptıkları haberin 'ağır cezalık' olduğunu itiraf etti. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar, cezaevindeyken yazmaya başladığı kitabında değindiği MİT TIR'ları baskınıyla ilgili olarak, ağır cezalık bir iş yaptıklarının farkında olduğunu itiraf etti. 

Dündar, söz konusu haber hakkında gazetenin yönetimi ve avukatlarından konun mahiyeti hakkında ve devlet sırrını ifşanın ne tür suçlar gerektirdiği yönünde uyarılar aldığını söz konusu kitabında belirtiyor. 

Dündar kitabında, haberi yapmadan önce Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay'ın kendisine "Bunun devlet sırrı olduğunu söyleyecekler. Devletin sırrını ifşa, ağır ceza gerektiren suçtur. Tutuklama kaçınılmaz" dediğini yazdı. 

Can Dündar ve Erdem Gül, 7 Haziran seçimlerinin arefesinde Cumhuriyet Gazetesi'nin manşetinden Adana'daki MİT TIR'larına ait görüntüleri yayınlamış; gazetenin internet sayfasında ise video görüntülerine yer vermişti. 

Bunun üzerine harekete geçen Cumhuriyet Savcıları, haberin devam etmekte olan paralel yapılanma soruşturmalarıyla ilgili olduğunu iddia ederek iki isim hakkında tutuklama talep etmişti. 

 

Yorumlar