Çamlıca Camii'nin Kaba İnşaatının Yüzde 75'i Tamamlandı

Çamlıca'da temeli 6 Ağustos 2013 yılında atılan ve inşaatı hızla süren 'Çamlıca Camii' nin kaba inşaatının yüzde 75'i tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Çamlıca Camii'nin Kaba İnşaatının Yüzde 75'i Tamamlandı

Çamlıca'da yapımına 6 Ağustos 2013 yılında atılan 'Çamlıca Camii' inşaatı hızla devam ediyor. Caminin kaba inşaatının yüzde 75'İ bitirildi.

DİĞER BÖLÜMLERDE KISA SÜREDE BİTECEK

İnşaat çalışmalarında şu esas kadar müze bölümü, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu ve 3 bin 500 vasıta kapasiteli otopark bölümlerinin de kaba inşaatları bitti. Diğer bölümlerdeki kaba yapım çalışmalarının da önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

'ÜNYE' TAŞLARIYLA DÖŞENECEK

Caminin kuzey bölümünde olan 90 mt. yüksekliğindeki bir numaralı minarenin de betonarme inşaatının bittiği, önümüzdeki günlerde üstüne 'külah' ve alem takılarak tamamlanacağı öğrenildi. Caminin biten bölümlerinde ise rengini koruması ve suya dayanıklılığı bunun şeklinde kriterler göz önüne alınarak seçilen 'Ünye' taşlarının döşenmesi işlemlerinin hızla devam ettiği söylendi. Öte yandan camii iç avlusunda her birisi 2,5 ton ağırlığında 28 mermer sütun ve başlıklarının takılma işlemi de devam ediyor.

İNCE İŞÇİLİKLER İÇİN EKİPLER OLUŞTURULDU

Cumhuriyet Tarihi'nin en kocaman camii kompleksi olacak biçimde planlanan camiinin kaba inşaatının sonuna yaklaşılmasıyla ortak ince işçilikler için ekipler oluşturulduğu söylendi. Camiiyi süsleyecek hat yazıları, cami süslemeleri ve mermer işçilikleri için ayrı ayrı oluşturulan ekiplerle Türkiye'nin muhtelif illerinde 10 ayrı atölyede çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Hazırlanan eserlerin kaba inşaatın tamamlanmasının arkasından şantiye sahasına getirilerek bu ekipler yönünden hızla yerlerine takılacağı söylendi.

CAMİ ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Kaba inşaatı takribî 125 bin metrekare bölgede süren caminin havadan yapılan çekimlerinde de çalışmaların hızla sürdüğü görüldü. Kompleksin bundan sonra ortaya çıkmaya başladığı görülmekte iken caminin 6 minaresi göğe doğru yükseliyor.

CAMİİ'DE 11 BİN METREKARELİK MÜZE YER ALACAK

Türkiye'nin en kocaman cami kompleksi olacak proje, 50 bin bireyin tıpkı anda ibadet edebileceği biçimde planlandı. Caminin 1 ve 2 numaralı minareleri iki şerefeli ve 90 mt. yüksekliğinde olurken öteki 4 minare 3 şerefeli ve 107 mt. yüksekliğe ulaşacak. Komplekste 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 mt. kare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. Kompleksin arasında bununla beraber sanat atölyeleri ve kütüphaneler konferans salonları ile 3 bin 500 vasıta kapasiteli kapalı otopark sahası bulunacak.

2016 YILININ KADİR GECESİNDE İBADETE AÇILACAK

Cami, 2016 yılının kadir gecesinde ibadete açılacak. İnşaatın 24 saat kesintisiz devam ettiğini izah eden İstanbul Camii ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, 'Camiiyi söz verdiğimiz tarihe yetiştirip hizmete açacağız' dedi.

İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar