Cami için istişare toplantısı

Muş’ta 5 bin kişi kapasiteli cami yapılması için istişare toplantısı düzenlendi. Atatürk Parkı’nda düzenlenen istişare toplantısına Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, eski Muş Milletvekili Medeni Yılmaz, Rektör Vekili...

Google Haberlere Abone ol
Cami için istişare toplantısı

Muş’ta 5 bin kişi kapasiteli cami yapılması için istişare toplantısı düzenlendi. Atatürk Parkı’nda düzenlenen istişare toplantısına Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, eski Muş Milletvekili Medeni Yılmaz, Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, kanaat önderlerinden Şeyh Mustafa Baskın, İl Müftüsü Recep Uzun, din görevlileri, cami imamları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, bazı kamu amirleri ve çok sayıda iş adamı ile birlikte esnaf katıldı.

Eski rektörlük hizmet binası olarak kullanılan alanda 5 bin kişi kapasiteli ve 4 minareli merkezi cami ile ilgili bilgi veren İl Müftüsü Recep Uzun, cami ile ilgili yaptıkları istişarelerde Osmanlı mimarisinin öne çıktığını ve bunun için bazı araştırmalar yaptıklarını söyledi. Muş’un sembolik merkezi bir camiye ihtiyacı olduğunu belirten Belediye Başkanı Feyat Asya, cami altında iş yeri olmasından çok otoparklı ve yeşil alana sahip bir camiden yana olduklarını söyledi. Yaklaşık 5 bin kişi kapasiteli bir caminin yapılması ve kentin tam merkezinde yer almasının önemli olduğunu ifade eden Asya, şunları söyledi:

“Eski rektörlük binasının tahsisi sağlandı. Muşumuzun ve ilimizin sembolu olabileceği ve 4 bin ile 5 bin kişinin namaz kılabileceği merkezi bir camiye kavuşmaya az kaldı. Muş’un iş yapabilecek tüm büyükleri şu anda burada bulunuyor. Bu proje ile ilgili bazı görüşmeler oldu ve özellikle sembol camisi olduğu ve biz belediye olarak kentin tüm eksikliklerini gözlemliyoruz. Bu kentte hizmet etmek asli görevlerimizdir. Muş’ta sembolik bir caminin yapılmasını daha önce beyan etmiştik. Muş’un tam merkezi yerinde 4 minareli ve sembol olabilecek bir camiye kavuşacağız. Buna örnek verirsek köylerimizde 3 ile 4 hayırsever bir araya gelip 2 minareli camiler yaptırıyorlar. Bugün ise Muş’un tüm eşrafları burada, bizim hizmetkarlık yapacağımız ve sizlerin de öncülük etme suretiyle bu sene en azından kaba inşaatı bitirilmiş ve hayalimizdeki merkezi camiye kavuşmak için bir adım atmış olunacaktır.“

“MUŞ’TA VATANDAŞ SAYISI FAZLA AMA CAMİ SAYIMIZ AZ”

Vali Vedat Büyükersoy ise “Hepimizin mensubu olduğumuz İslam dininin ibadethanesi olan cami yapımı için toplanmış bulunuyoruz. Birçok yerde görev yaptım, Trakya'da da görev yaptım orada cemaat az ama cami sayısı fazlaydı. Muş'a geldiğimde gözlemlediğime göre camiye giden vatandaş sayısı fazla ama cami sayısının az olduğunu gördüm. Özellikle şehir merkezinde göze hitap edecek insanların rahatlıkla gidebileceği cami hemen hemen yok gibi, olanlar da küçük camiler. Bu ihtiyaçtan dolayı göreve başladığımda sizlerin içinizden gelen her kesiminden olan insanlar vardı, buna çok sevindim çünkü Muş'ta kim olursa olsun ibadetgaha önem veriyor, bu çok güzel bir örnek, cami ihtiyacını dile getiriyorlar.” dedi.

Osmanlı cami modelinin çok güzel ve önemli olduğunu ifade eden Vali Büyükersoy, şunları söyledi: “İl müftümüz, kanaat önderlerimiz ve belediye başkanımızla birlikte cami yeri araştırmaya başladık. Belki cami yeri için önerilebilecek yerler vardır ama bizim temin edebileceğimiz yer üniversitemize ait arazi oldu. Rektörümüz o araziyi boşaltacağını söyledi ve araziyi boşalttılar. Bu amaçla tahsis için Maliye Bakanlığımıza yazı yazıldı ve Maliye Bakanımız ile Başbakanımızın imzası ile arazi Diyanet İşleri'ne devredildi. Muş'a hayırlı ve uğurlu olsun. Bizler misafiriz, sizler kalıcısınız birçok model vardı ama bizim kalbimizden geçen model belki Muşlu hemşehrilerimizin arzu ettiği model olmayabilirdi. Şimdi sevinerek duyuyorum ki Osmanlı cami modelini hemşehrilerimiz kabul etmişler. Osmanlı cami modeli bizler için çok güzel bir model. Belki iklim şartlarından dolayı bazı problemler olabilir ama şimdiki teknoloji ile o tür sorunların ortan kaldırılacağına inanıyorum.”

“CAMİLERİN SÜSÜ CEMAATTİR”

Okulların tatil olmasıyla çocukların camilere gönderilmesi için velilerin duyarlı olmasına dikkat çeken Vali Büyükersoy, “Camilerin süsü cemaattir, burada bulunan kuşakların camiye gelmesi yeterli değildir. Sizlerin çocuklarınız, torunlarınız gelirse esas süs onlar olur. Okulların tatil olmasından dolayı çocuklarınızın Kur'an ile din ile peygamber ile tanışmasına vesile olun. Çünkü İslam'ı bilmeyen, yaşamayan şiddete ve şeytani işlere de bulaşabilir, hem dünyası hem ahireti mahvolur. Değerli anne ve babaları da evlatlarının dünyada da ahirette de saadete ulaşabilmeleri için İslam'ı öğrenmeye davet ediyor ve onların vakitlerini değerli bir şekilde geçirmelerini sizlerden diliyor ve bu talebi de size iletmeyi bir borç biliyorum.” şeklinde konuştu. Protokol, konuşmalarından sonra katılımcılar cami ile ilgili fikirlerini dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar