Cami avlusundaki bankamatik tepki üzerine kaldırıldı

Ankara Sokullu Mehmet Paşa Camii avlusuna kurulan ve tartışmalara neden olan banka ATM'si kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Cami avlusundaki bankamatik tepki üzerine kaldırıldı

Ankara Sokullu Mehmet Paşa Camii avlusuna kurulan ve tartışmalara neden olan banka ATM'si kaldırıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın kaldırılacağını söylediği bankamatik, cami cemaatinden gelen tepki üzerine kendi istekleri doğrultusunda kaldırıldı.

Sokullu Mehmet Paşa Camii avlusuna kurulan bankamatik tartışmalara neden oldu. Sokullu Mehmet Paşa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından cami duvarının bir kısmı yıkılarak konulan bankamatik, bugün çekici yardımı ile yerinden söküldü. Cuma namazından önce başlayan sökme işlemi namazdan sonra tamamlandı. Bankamatik sökülmeden önce banka yetkilileri gelerek bankamatikte bulunan paraları aldı. Yetkililer, bankamatiğin sökülmesi ile ilgili olarak bilgileri olmadığını sadece paraları almaya geldiklerini belirttiler.

CEMAAT TARTIŞTI

Bankamatik sökülürken cami cemaati arasında tartışma yine devam etti. Bir cami cemaati “Emekliler maaşını alıp evlerine gidiyorlardı. Dikmen’e gitmek zorunda kalmıyorlardı. Cemaat bundan memnundu. Konuyu 2-3 kişi yanlış saptırarak bu hale getirdi. Karar aldık. Bölünme ayrılma da yok. Camiler bankalara para yatırıyorlar haram değil de cami burayı kiraya vermiş haram mı? Biz halk olarak memnunuz.” ifadelerini kullandı. Bazı cemaat ise cami avlusunda tartışmaya devam etti. Cemaatin bir kısmı bankamatik kurulurken Diyanet'e danışılmadığını, caminin başka gelirleri olduğunu ve bankamatiğin avluya kurulmasının gerekli olmadığını söyledi. Bir kısım cemaat ise caminin ihtiyacı olduğunu ve bankamatiğin cami avlusunda bulunmasının sakıncalı olmadığını ileri sürdü.

DERNEK YETKİLİSİ KONUŞTU

Sokullu Mehmet Paşa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği yetkilisi yise yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı: “Bölgemizde bankalar bankamatik koymakla ilgili yer ararken, fahiş fiyatlar veriliyor diye yakınmaları üzerine ve cami cemaatinin de 'maaşımızı almak için Dikmen’e gidemiyoruz' demeleri üzerine, cemaatten gelen istek üzerine üç kamu bankasına bankamatik koyma yeri kararı aldık. Bu kararı aldığımızda cami tüzel kişiliğinin tapusu Sokullu Mehmet Paşa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği adına kayıtlı olduğundan, ilçe müftülüğünden izin alma cihetine gitmedik. Aklımıza gelmedi. Cemaatimizden de birkaç kişinin karşı çıkması üzerine, dernek olarak Çankaya Müftülüğü’ne dilekçe vererek, Din İşleri Yükse Kurulu’ndan konu ile ilgili fetva istemiştik. Kamuoyunda gündem oluşturması, dün de Meclis'te gündeme gelmesi bizi son derece rahatsız etti. Yetkililerle gece görüştük, kaldırmalarını talep ettik. Diğer iki bankanın yöneticilerine de kararlarından vazgeçmelerini istedik. Kışın vefat edip de Çankırı’ya cenazesi gidecek olan insan, Anadolu’da kışın sular akmadığı için ebediyete intikali buradan sağlanması ve yıkanması gerekiyor. Ağustos ayında vefat eden Çorumlu birinin cenazesinin gidebilmesi için soğuk hava depolu gasilhane yapılması gerekiyor. Burada özürlülerle ilgili tuvaletimiz yok. Bayanlarla ilgili tuvaletimiz yok. Biz bunları yaptırmak istedik. Caminin minarenin tepesindeki baz istasyonundan aldığı gelir faiz olmuyor da bankamatiğe verdiğim dört metre yer mi faiz oluyor? Sizlerin takdirine bırakıyorum. Cihazı kaldırma talebi bizden geldi. Mahallemiz çok rahatsız oldu bu dedikodulardan, müftülüğümüz de rahatsız oldu. Herkesten özür diliyorum. Dün incelemeye gelen müftülük yetkilileri 'bizden izin almanız gerekirdi' dedi.”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ise bankamatiğin yerinden kaldırılacağını ifade etmişti. Bozdağ, yaptığı açıklamada, “Ankara'daki Sokullu Mehmet Paşa Camii avlu duvarı yıkılıp bankamatik kurulması, kurdurulması büyük bir saygısızlıktır. ATM kaldırılacak, sorumlular hakkında inceleme, soruşturma yapılacak, bu ve benzeri yanlışlıkları engellemek için yeni düzenleme yapılacaktır.” demişti.



CİHAN

Yorumlar