CAKA’lı müzisyenler yetişiyor

‘Bu toprağın kemancısı’ olarak bilinen ünlü keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın 2001 yılında Bursa’da başlatıp Anadolu’ya yaydığı ‘Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA)’ projesi, bu yıl Bursa’da yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
CAKA’lı müzisyenler yetişiyor

‘Bu toprağın kemancısı’ olarak bilinen ünlü keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın 2001 yılında Bursa’da başlatıp Anadolu’ya yaydığı ‘Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA)’ projesi, bu yıl Bursa’da yapılıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç yetenekler, CAKA Uluslararası Kış Müzik Okulu kapsamında Uludağ Üniversitesi’nde müzik eğitimi alıyor.

CAKA Uluslararası Kış Müzik Okulu, Devlet Konservatuarının yeni binasında, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla başladı. Üçüncü kez Bursa’da gerçekleşen Uluslararası Kış Müzik Okulu, 9 Şubat’ta sona erecek.

Cihat Aşkın’ın sanat yönetmenliğinde, Mesut Çaşka ve Ozan Sari’nin idaresinde Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. İsmail Göğüş’ün desteğiyle gerçekleştirilen CAKA Kış Müzik Okulu’nda, yurt içinden ve yurt dışından pek çok değerli sanatçı eğitim veriyor.

Prof. Dr. Cihat Aşkın, Prof. Angel Stankov, Doç. Gülen Ege ve Davide Alogna’nın keman, Prof. Alexander Hülshoff’un çello alanında öğrencilerle birebir çalıştıkları kış okulunda, Aleksandr Mekaev de oda müziği ve korrepetisyon seminerleri veriyor.

Kış Okulu’na katılan öğrencilerden oluşturulan CAKA Orkestrası ise Can Okan’ın şefliğinde her sabah prova yapıyor. Ayrıca öğrenciler kişisel gelişim uzmanı Souzan Bachir’in “Bir Müzisyenin Yaşamı” konulu seminerde sanatlarının inceliklerini öğreniyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 30’u aşkın öğrencinin aktif olarak katıldığı CAKA Uluslararası Kış Müzik Okulu, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından da yoğun ilgi görüyor.

‘PROJE GURUR VERİYOR’

Proje kurucusu keman sanatçısı Cihat Aşkın, 13 yıl önce ilk defa Uludağ Üniversitesi'nde başladıkları projenin ilk öğrencilerinin şu anda uluslararası platformlarda boy gösterdiklerini, bundan da büyük gurur duyduklarını söyledi. Aşkın, “Yarışmalarda başarı kazanan ve ülkemizin ismin duyuran bu öğrenciler şu anda 20’li yaşların henüz başındalar ve ülkemizin gururu olarak bayrağımızı dalgalandırıyorlar. Uluslararası okullardan burs alarak gittikleri ülkelerde başarılı çalışmalar yapıp ülkemize geri dönüyorlar ve kendilerine öğretilen geleneği tekrar ederek öğrenci yetiştiriyorlar. Bu bağlamda Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı bu projenin lokomotif kurumu olarak benim için çok özellikli bir konumdadır.” dedi.

İKİ TÜR EĞİTİM

Projenin 13 yıllık başarısını duyanların kendilerini mesleki alanda geliştirmek isteyerek CAKA’ya katıldıklarını belirten Cihat Aşkın eğitimlerin iki şekilde yapıldığını anlattı. Aşkın, “Eğitimlerimizden biri, ‘yaparak öğrenme’ modeliyle yıl boyunca devam ediyor. Diğer eğitim türü de de kış ve yaz okulları olarak gerçekleşiyor. Kimi zaman da ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere butik okullar yapıyoruz. Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yaptığımız eğitim programına ise, hali hazırda yetişmiş ama tecrübelerini ve kariyerlerini bir üst seviyeye çıkarmak isteyen öğrenciler katılıyor. Bunlar arasından seçtiğimiz öğrenciler ise CAKA YILDIZ olarak adlandırılıyor” dedi.

SANATIN İNCELİKLERİNİ ÖĞRENİYORLAR

Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda 3 Şubat 2014 tarihinde başlayan ve bir hafta süren eğitimlerde alanında uzmanlaşmış müzisyenlerden eğitim alıyor. CAKA projesi kapsamında eğitim vermek üzere Bulgaristan’dan gelen ünlü keman sanatçısı Angel Stankov, öğrencilere iyi bir enstrüman bulmanın inceliklerini anlattı. Stankov, “Sahneye çıktığınızda rahat olmalısınız ve otoritenizi koymalısınız. Biz müzisyenler tenis oynayan, bale yapan kişilere baktığımızda onların bedenlerinde hissettiği rahatlığı, elimizde hissetmeliyiz kemanı gururlu bir şekilde tutmak gerekir.” dedi.

Pazar günü gerçekleşecek olan Final Konserinin ardından yapılan törenle genç sanatçılar katılım belgelerini Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın elinden alacaklar.
CİHAN

Yorumlar