Çağya dalında 10, manavda 50 TL

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Akdere beldesinde üreticilerin kilosunu 10 TL’ye sattığı çağlanın fiyatı manavlarda 50 TL’ye ulaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Çağya dalında 10, manavda 50 TL

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Akdere beldesinde üreticilerin kilosunu 10 TL’ye sattığı çağlanın fiyatı manavlarda 50 TL’ye ulaşıyor.

Yılın ilk çağlasının çıktığı beldede vatandaşlar, dalında kilosunu 10 TL’den satışa sunuyor. Yaklaşık bir haftadır hasat yapan üreticiler, aynı ürünün şehirlerdeki manavlarda 50 TL’ye satışa sunulmasına tepki gösterdi.

Silifkeli bir manav kiloyla badem alamayan müşterileri için 100 gramlık paketler hazırladı. 100 ‘er gramlık poşetlere koyduğu bademleri 5 TL’den satışa sunan manav, alıcısının daha çok hamile kadınlar olduğunu söyledi.

Akdere beldesinde bulunan üreticiler ise erik, kayısı yada sebze yetiştirmek yerine badem yetiştirmeyi tercih ettiklerini, örtü altındaki ürünlerin bile 10 TL’den satılamadığını ama bademlerin dalında bu fiyata alıcı bulmasından dolayı oldukça memnun olduklarını söyledi.

Yetiştirmesinin de çok kolay olduğunu, orman bitkisi olarak ta geçen bademin özel bir bakım istemediğini belirten vatandaşlar, “İlk çıktığında kilosunu 15 TL’den sattık. Şuan ise 10 TL. Bizler fiyattan oldukça memnunuz. Ancak bizden alınan ürünler manavda 50 TL’ye satılması bizi üzüyor. Badem ağaçlarımıza her geçen yıl yenisini ekliyoruz. Bölgemiz ılıman bir iklime sahip olduğu için ağaçlarımız erken meyve veriyor.” dedi.

Bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle ağaçların mevsiminden önce çiçek açtığını belirten üreticiler, “Havalar sıcak gitti çiçekler açtı üzerine birde rüzgar çıkınca çiçekler döküldü. Böyle olunca da verim düşüklüğüne neden oldu. Verim az olsa bile fiyatı güzel bir oldukça memnunuz” diye konuştu.
Şuanda günde 200-300 kilo arasında çağla aldığını belirten Ümit Güven ise ilerleyen zamanlarda bu rakamın 1 ton civarına ulaşacağını söyledi.
CİHAN

Yorumlar