Çağımızın hastalığı ‘kanser’

Adana Özel Avrupa Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Halil İbrahim Eren, Türkiye'de kansere bağlı ölümlerin giderek arttığını belirterek, ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Çağımızın hastalığı ‘kanser’

Adana Özel Avrupa Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Halil İbrahim Eren, Türkiye'de kansere bağlı ölümlerin giderek arttığını belirterek, ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu belirtti.

Vücudumuzdaki tüm organların hücrelerden oluştuğunu ifade eden Uzman Dr. Eren, "Hücreler gerektiğinde kontrollü şekilde bölünebilme, çoğalabilme özelliğine sahiptir. Kas ve sinir hücrelerinde bu özellik yoktur. Kanser; hücrelerin kontrolsüz bölünme ve çoğalması sonucu tümörleri (kitleleri) oluşturmasıdır. Tümörler bulundukları dokuları tahrip ederler." şeklinde konuştu.

EN SIK RASTLANAN KANSER TÜRÜ AKCİĞER KANSERİ
Toplumda tüm ölümlerin birinci nedeni kalp ve damar hastalıkları iken ikinci ölüm nedeninin kansere bağlı ölümler olduğuna değinen Uzman Dr. Eren, "Toplum yaşlandıkça hastalıklar içerisinde kanserler önemli bir yer tutmaktadır. Tüm dünyada en sık rastlanılan kanser türü akciğer kanseridir. İkinci sırada mide kanseri vardır. Meme kanseri en sık rastlanılan 3. kanser türüdür. Kolon-rektal kanserler ise 4. Sıradadır." ifadelerini kullandı.

KANSER SEBEPLERİNİN YÜZDE 80'İ ÖNLENEBİLİR
Kanser sebeplerine bakıldığı zaman, bunların yüzde sekseninin önlenebilir sebepler olduğunu belirten Uzman Dr. Eren kanser sebeplerini şöyle açıkladı; "Günümüzde kanserlerin yüzde 60’tan fazla oranda çevresel faktörler ile ilişkin olduğu düşünülmektedir. Alkol-sigara-kömür katranı asbest arsenik hava kirliliği bunun gibi kimyasal karsinojenlerdir. Fiziki karsinojenlerin en bilineni radyasyondur. Bazı virüsler de kanser riskini arttırabilmektedir. Hepatit B- Hepatit C ve human popillomavirus 16-18 tip gibi"

KANSER BELİRTİLERİNE DİKKAT
Beslenme alışkanlıklarının da bazı kanserlerde risk faktörü olduğunu söyleyen Dr. Eren, "Gelişmiş ülkelerde kolon rektal kanserler daha fazla görülmektedir. Doymuş yağdan zengin diyet ve liflerden ve kalsiyumdan fakir diyet ile beslenenlerde kanser riski artmaktadır." dedi. Son olarak kanserin, geliştiği doku ve organlarda çeşitli belirtiler gösterebileceğinin altını çizen Uzman Dr. Eren, tehlikeli olabilecek kanser belirtilerini şöyle sıraladı; “Memede veya vücudun herhangi bir yerinde oluşan şişlikler. İyileşmeyen yaralar. Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama renk değişikliği. Büyük ve küçük Abdest yapmakta ki değişiklikler. Rahim makattan gelen normal oluşmayan kanama ve akıntı. Uzun süren ses kısıklığı ve öksürük. Yutkunma güçlüğü, hazımsızlık kilo kaybı.”
CİHAN

Yorumlar