Buzdolabından kuluçka makinesi yaptı

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan üniversite öğrencisi, beslediği tavukların kuluçka döneminden yeterince verim alamayınca evdeki buzdolabından kuluçka makinesi yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Buzdolabından kuluçka makinesi yaptı

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan üniversite öğrencisi, beslediği tavukların kuluçka döneminden yeterince verim alamayınca evdeki buzdolabından kuluçka makinesi yaptı. El yapımı kuluçka makinesini tamamen evde bulunan kullanılmayan malzemelerden üreten Raşit Sabancı, domates kasaları içinde civciv yetiştiriyor.

Karaçulha beldesinde çiftçilik yapan Hıdır Sabancı’nın oğlu olan Raşit Sabancı, Anadolu Üniversitesi’nden arta kalan vakitlerinde ailesinin sera işlerine yardım ediyor. Aynı zamanda yeni şeyler oluşturmaya da merakı olan Sabancı, 2 ay önce evde bulunan kullanılmayan eşyaları kullanan Sabancı, evde bulunan buzdolabından kuluçka makinesi yaptı.

Raşit Sabancı 1000 yumurta kapasiteli kuluçka makinesine 300 yumurta koyarak 1 ay önce üretime başladı. Yumurtalarından yüzde 80 oranında civciv çıkarmayı başaran Sabancı'nın kuluçka makinesi, komşularının da dikkatini çekti. Mahalleli civciv çıkarması için Sabancı'ya yumurta getirmeye başladı. İçerdeki sıcaklığı 37.5 derecede sabitleyen makine yumurtaları döndürerek, eşit derecede ışık ve ısı almalarına olanak sağlıyor. Buzdolabının ısıtmasını ampüllerle yapan Sabancı, nem sabitlemesini de ampülleri içine koyduğu su kaplarıyla sağlıyor. Makinenin içinde nem oranı yüzde 60 civarında tutulurken, 21 gün süren kuluçka döneminin sonlarına doğru nem oranı yükseltiliyor.

Makinenin 2 parçası dışında tamamen 2'nci el makine parçalarından oluştuğunu söyleyen Sabancı şöyle konuştu: "Bir tavuk kuluçka döneminde en fazla 11-12 civciv çıkarabiliyor. Bu makine ile 21 günde 1000'e yakın civciv çıkarabiliyoruz. Makine bir tavuğun yumurtaya sağladığı ısı, nem ve döndürme işlemlerini otomatik yapıyor. Makinede, içindeki ısı derecesini sabit tuttuğu için buzdolabı kullandık. 21 günlük kuluçka süresinde 15 TL elektrik tüketiyor. Tek harcamamız da bu." CİHAN

Yorumlar