'Büyükşehirler Bilişim Zirvesi' başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen 'Büyükşehirler Bilişim Zirvesi', Başiskele ilçesinde başladı. Türkiye’deki tüm büyükşehir belediyelerinin bilgi işlem sorumlularının iştirak ettiği toplantıya Bilim...

Google Haberlere Abone ol
'Büyükşehirler Bilişim Zirvesi' başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen 'Büyükşehirler Bilişim Zirvesi', Başiskele ilçesinde başladı. Türkiye’deki tüm büyükşehir belediyelerinin bilgi işlem sorumlularının iştirak ettiği toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Bünyamin Karagöz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bayram Çolakoğlu, Başkan Danışmanı Ömer Polat da katıldı.

İki gün sürecek zirvede bilişim ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı tecrübeler aktarılacak. Toplantıda konuşan Büyükşehir Genel Sekreter Vekili Tahir Büyükakın, Büyükşehir’in oluşturmaya çalıştığı yazılım ile ilgili bilgi verdi. Bakanlıkların mutlaka yerel yönetimler için merkezi bir yazılım sistemi kurması gerektiğini ifade eden Büyükakın, büyükşehirin bu çalışmasının örnek olmasını istedi. Büyükşehir modelinin 2004 yılında başladığını belirtti. Büyükşehir yasası geçtikten sonra tüm büyükşehir belediyelerine deneyimlerini aktarmaya başladıklarını belirten Büyükakın, "Teknoloji insanlığın yaşamında büyük farklar yarattı. Bir ülkenin performansını daha iyi kılan kullandığı teknoloji ve kurumlardır." dedi.

"YAZILIMLA 5-10 YIL SONRASINI KONTROL EDEBİLİYORUZ"

Tarım toplumlarının sanayi toplumları karşısında ayakta duramadığını ifade eden Büyükakın, bilgi toplumunun ise 2023 yılında sona erip başka bir evreye geçeceğinin söylendiğini kaydetti. Teknolojinin üretme ve kullanma biçiminin artık yaşamın birçok alanı değiştirdiğini ifade eden Büyükakın, şunları kaydetti: "Büyükşehir’de 7 bin 500 çalışanımız var. Her biri farklı işler yapıyor. Biz coğrafi bilgi sistemlerini oluşturduğumuzda bazı kurumların dirençleri ile karşılaştık. Ama vazgeçmedik. Şu an hala devam ediyor. Yazılımlar sayesinde biz 5 yıl sonraki tarım programımızda yapılacak çalışmaları görebiliyoruz."

Büyükakın, "Kurumlar neye ihtiyacı varsa bunu yazılımcıya söyleyecek ve oda yazacak. Terzi sizin üzerinize göre dikmeli, konfeksiyondan almamak lazım. Bakanlıkların mutlaka belediyelerle ilgili bir yazılım geliştirmesi gerekiyor ve bunlar merkezden yönetmeli. Biz örnek bir çalışma yapalım dedik ve bunun merkez tarafından örnek alınması gerektiğini düşündük. Kurum içinde yapacağınız değişime karşı direnç gösterilecektir. Bunun karşısında onların hayatını kolaylaştıran bir çalışma yaptığınıza ikna edin."dedi.

KARAGÖZ, YAZILIM SİSTEMLERİNİ ANLATTI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Bünyamin Karagöz, bilişim hizmetleri ile ilgili sunum yaptı. Bilişim hizmetleri güvenliği alanında çalışma yaptıklarını belirten Bünyamin, ulusal siber güvenlik tatbikatlarında önemli dereceler yaptıklarını kaydetti. Bakanlığın yazılım ve bilişim çalışmalarının nasıl yaptıklarını anlatan Karagöz, deneyim aktarımında bulundu. Program yarın akşam sona erecek.

CİHAN

Yorumlar