Büyükerşen: Borçlar, eski araçlar bize, gayrimenkul ve iyi araçlar bakanlıklara

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, il özel idarelerinin tasviyesi süresince Eskişehir Valiliği'nce oluşturulan devir teslim ve paylaştırma çalışmalarını sert bir dille eleştirdi. İktidar partisinin belediyelerine...

Google Haberlere Abone ol
Büyükerşen: Borçlar, eski araçlar bize, gayrimenkul ve iyi araçlar bakanlıklara

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, il özel idarelerinin tasviyesi süresince Eskişehir Valiliği'nce oluşturulan devir teslim ve paylaştırma çalışmalarını sert bir dille eleştirdi. İktidar partisinin belediyelerine devir teslim ve paylaşımların adil olarak yapılırken muhalefet partilerinin belediyelerine ise adeta bir borç yığını ve hantal araç ve gereçlerin bırakıldığını savunan Büyükerşen, "İl Özel İdaresi'nin borçlarını, ekonomik ömrünü tüketmiş araçlarını belediye verdiler. Gayrimenkulleri ve iyi araçları bakanlıkların kurumlarına verdiler. Biz halka nasıl hizmet götüreceğiz?" dedi.

Büyükerşen, düzenlediği basın toplantısında bu süreçle Büyükşehir Belediyesi hizmet alanın yüzde 39, hizmet verilecek olan alan sayısının yüzde 276 oranında oranın da arttığını belirtti. Büyümeye rağmen belediyenin İller Bankası payı artışının ise yüzde 17 olarak belirlendiğini vurguladı. Yeni düzenlemeyle Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen hizmetlerden alınacak olan harcamalara katılma paylarının meclis iradesine bırakıldığını, böylelikle ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri üzerinde büyük bir siyasi risk baskısı oluşturulduğunu ifade eden Büyükerşen, il özel idaresinden devredilen personelin bir kısmının valilik bünyesinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda görevlendirilmesine rağmen bu personelin ücretinin büyükşehir belediyesinden karşılanacak olmasının komedi olduğunu dile getirdi.

"VERİLECEK VERGİ GELEN PERSONELİN MAAŞINI BİLE KARŞILAMIYOR"

Bu süreçte merkezi yönetim vergi gelirlerinden alınacak paylarda meydana gelen artış tutarının bir milyon 200 bin lira olduğunu aktaran Büyükerşen, bu tutarın, il özel idaresi ve ilçe belediyelerinden devrolan toplam 319 personelin aylık bir milyon 383 bin lira olan maaşlarını dahi karşılamadığını anlattı. Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi ve Eski Genel Müdürlüğüne, İl Özel İdaresi’nden 53 milyon 151 bin lira borç, 7 milyon 954 bin lirada nakit para devredildiğini belirtti. Alacakların tamamının tahsil edilse bile devredilen 7 milyon 954 bin liranın nakit para ve alacakların yekûnunun büyükşehire devredilen borçların yüzde 15’ini dahi karşılamadığını ifade etti.

"BÜYÜKŞEHİRE EKONOMİK ÖMRÜ BİTMİŞ TEKNİK TECHİZAT VERDİLER, HALKA NASIL HİZMET VERECEĞİZ"

Hizmetlerin tamamı Büyükşehir Belediyesi'ne devredilirken kapatılan il özel idaresine ait toplam 7 bin 415 makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşın, sadece bin 96’sının Büyükşehir'e, 6 bin 319'unun ise diğer kurum ve kuruluşlara devir edilmesinin haksızlık olduğunu anlatan Büyükerşen, şöyle dedi: "Devir alınan makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşların tamamı ekonomik ömrünü tamamlamış olduğundan bakım–onarım maliyetleri yüksektir. Bunlarla halka nasıl hizmet edeceğiz."

"HALKA GİDECEK KAYNAK HÜKÜMET KURAMLARINA, HALKA HİZMET GÖTÜRECEK BELEDİYE YE İSE KARTAL MARKA ARAÇ"

İl özel idaresine ait hizmet alanına karşılık, Büyükşehir'e 27 otomobilden sadece 1 otomobil (2000 model Tofaş Kartal marka), 16 minibüs ve otobüsten sadece 3 araç, 11 pikaptan sadece 2 araç verilmesi, 24 kapalı kasa kamyonetten hiç birinin verilmemesi, dağıtımın ne derece adaletsiz yapıldığının açık göstergelerinden olduğunu kaydeden Büyükerşen, "Eskişehir’in 553 yerleşim yerinde yaşayan halka hizmet amaçlı kullanılması gereken söz konusu kaynak, olanak ve imkanların yerel yönetim yerine, merkezi hükümetin bakanlıklarına ve kurumlarına tahsis edilmiştir." diye konuştu.

"İL ÖZEL İDARENİN BORÇLARI BÜYÜKŞEHİRE, GAYRİMENKUL VE TAŞITLARI BAŞKA KURUMLARA VERİLDİ"

İl özel idaresine ait hizmet binaları ve lojmanların birçoğu çeşitli bakanlıkların birimlerine verilirken, büyükşehire mülkiyet yerine sadece binaların süreyle sınırlı tahsis yapıldığının altını çizen Büyükerşen, şöyle konuştu: "Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, kapatılan il özel idaresine ait birçok taşınmazı, dava dosyasını, borcu, taşıtları, tesisleri vs. dağıtımların yanlış yapıldığı açıkça görülmektedir. Kapatılan il özel idaresine ait tüm borçlar Büyükşehir Belediyesi'ne devir edilmesine rağmen, gayrimenkul ve taşıtların dağıtımında aynı hassasiyetin gösterilmemiş ve yasanın amir hükümlerine uyulmamıştır."

CİHAN

Yorumlar