Büyük Menderes’i besleyen Çürüksu Çayı'nın sulama suyu kriteri yok

Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyük Menderes Nehri üzerinde yaptığı incelemelerde, özellikle bu nehri besleyen Çürüksu Çayı'nın sulama suyu kriterlerinde olmadığını tespit etti.

Google Haberlere Abone ol
Büyük Menderes’i besleyen Çürüksu Çayı'nın sulama suyu kriteri yok

Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyük Menderes Nehri üzerinde yaptığı incelemelerde, özellikle bu nehri besleyen Çürüksu Çayı'nın sulama suyu kriterlerinde olmadığını tespit etti. Nehrin üzerinde 26 Ekim 2013 tarihinde Çivril Gökgöl’de, ikincisi de 12-13 Kasım 2013 tarihinde Çal Yeşiloba ve Çoğaşlı köyleri civarında olmak üzere iki defa balık ölümleri görülmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları incelemeyi rapor hakline getirerek kamuoyuna sundu. Gökgöl bölgesinde Denizli sınırları içinde kirletici unsur olabilecek bir işletme bulunmadığı için sadece yüzey sularından numuneler alındığı belirtilen raporda, “Ancak olay sırasında Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli çalışıldığı için söz konusu il müdürlüğü ekipleri tarafından, ilimiz sınırlarına yakın faaliyet gösteren bir meyve suyu fabrikasından atık su numuneleri alınmıştır.” denildi.

NUMUNELER BALIKLAR ÖLDÜKTEN 24 SAAT SONRA ALINMIŞ

Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından alınan yüzey suyu numunelerinin tahlillerinden, balık ölümlerinin sebebini kesin olarak açıklayabilecek bir sonuca ulaşılamadığı belirtilen açıklamada, “Çünkü balık ölümlerinin gerçekleşmesinden müdürlüğümüzün haberdar olması ve ekiplerimizin olay yerine intikali ve numunelerin alınması, olaydan yaklaşık 24 saat sonrasına rastlamaktadır. Dolayısıyla alınan numuneler, sürekli akış halindeki bir nehirde alındığı anı temsil etmekte, 24 saat öncesini ise tam manasıyla temsil edememektedir. Diğer taraftan Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kendi sorumluluk alanlarında kalan meyve suyu fabrikasının deşarj hattında tıkanıklık yaşandığı ve üretim atık suyunun doğrudan nehre deşarj edildiği, ayrıca bu atık sudan alınan numunelerin de kendi sektörüne ait deşarj kriterlerini sağlamadığı tespit edilmiştir. Bu tespit sonrasında ilgili işletmeye, idari para cezası yaptırımı uygulanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Çal bölgesindeki ikinci balık ölümlerinin ise birinci olaydan yaklaşık 18 gün sonra olduğu belirtilen açıklamada, “Bu incelemeler sırasında o bölgede bulunan nehir tipi bir hidroelektrik santralin yükleme havuzunda üç dört yıldır biriken çamurun, hiçbir işleme tâbi tutulmadan nehre bırakıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca kirletici olduğu düşünülen bir meyve suyu fabrikasının deşarj suyundan da numuneler alınmıştır. Numunelerin analiz sonuçlarının olumsuz çıkması nedeniyle meyve suyu fabrikasına, çökeltme havuzundaki çamuru nehre bırakarak kirliliğe sebep olduğu için de hidroelektrik santraline ayrı ayrı olmak üzere 40 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.” denildi.

ÇÜRÜKSU’NUN SUYUYLA TARLA SULANAMAZ

Menderes Nehri’nin başlangıç noktasından Sarayköy ilçesinin Çürüksu koluyla birleştiği noktaya kadar olan güzergâhta ciddi manada bir kirlilik bulgusuna rastlanmadığı bildirilen raporda şunlar kaydedildi: “Bu çalışmalar sırasında 17 adet işletmenin atık su arıtma tesisinden de atık su numuneleri alınmıştır. Büyük Menderes Nehri’nin özellikle Çürüksu kolu üzerinde bulunan bu işletmelerin büyük çoğunluğunun kendi sektörel deşarj kriterlerini sağladığı ancak deşarj edilen ve bu kol üzerinde taşınan suyun, sulama suyu kriterlerinde olmadığı tespit edilmiştir.” CİHAN

Yorumlar