"Büyük koalisyon söz değil güven vermeli"

Almanya 2014 yılına büyük koalisyon hükümetiyle başlangıç yaptı. Alman Dış Ticaret, Perakende ve Hizmet Sektörleri Birliği (BGA) yaklaşık 5 bin işverene Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oluşturduğu büyük koalisyondan.

Google Haberlere Abone ol
"Büyük koalisyon söz değil güven vermeli"

Almanya 2014 yılına büyük koalisyon hükümetiyle başlangıç yaptı. Alman Dış Ticaret, Perakende ve Hizmet Sektörleri Birliği (BGA) yaklaşık 5 bin işverene Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oluşturduğu büyük koalisyondan 2014 yılı beklentilerini sordu.

İşverenler hükümetten söz vermek yerine piyasaya güven verecek uygulamalar beklediklerini beyan etti. Partilerin her zaman söz verdiğini söyleyen BGA Başkanı Anton F. Borner, işverenlerin güven beklediklerini ve Almanya'da her yıl yatırım oranının azaldığını söyledi.

Büyük koalisyon hükümetinin 63 yaşında emeklilik imkanı verecek düzenleme yapacak olmasını eleştiren BGA Başkanı Börner, “Her geçen yıl nüfusumuz azalıyor. Çalışanların erken emekli olmasıyla sosyal sistem zora girecektir. İnsanlara erken emekliliği değil 70 yaşına kadar çalışmanın telkinleri yapılmalıdır. Aksi takdirde şu anki refah ve sosyal standardın devam ettirilmesi mümkün değil." dedi.

Nüfusun azalmasıyla birlikte çalışanların sayısının da azalacağına dikkat çeken BGA Başkanı, “Hükümet meslek eğitimine yatırım yapmalı. Sektörün meslek eğitimini tamamlamış kalifiye elemana ihtiyacı var." ifadelerini kullandı. “Her dört işverenden üçü büyük koalisyon sözleşmesinde yer alan sözlerle Almanya'nın 2017'de dünya ekonomisinde daha rekabetçi olacağı inancını taşımıyor." diyen Börner, yatırımcıların üretimin Almanya dışına kayacağını düşündüklerini belirtti. Bunun daha az vergi ve daha az sosyal kesinti anlamına geldiğini aktaran Börner, “Hükümet, daha fazla alt yapı yatırımları yapıp, enerji tüketim maliyetini azaltmanın yollarını aramalı." şeklinde konuştu.

BGA Başkanı, büyük koalisyon hükümetinin "Vergi artırımı olmayacak" sözüne on işverenden dokuzunun inanmadığını ileri sürdü. Almanya'da son günlerde tartışılan Bulgaristan ve Romanyalı göçmenlerin sosyal sisteme zarar vereceğine dair söylentilere katılmadığını belirten BGA Başkanı, “1980'lerde İspanya ve Portekiz üye olduğunda ve Polonya'ya sınırlar kalktığında aynı konular piyasaya sürüldü. Bugün de benzeri korku politikası Rumen ve Bulgarlar için yapılıyor. Bir taraftan nüfusun azalmasına karşılık çözüm arayacağız diğer taraftan Rumen ve Bulgarların sisteme zarar vereceğini iddia edeceğiz. Bu korkulara yer yok." sözleriyle Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'ni eleştirdi. Perakende sektörünün yüzde 0,4 oranında büyüme sağladığını belirten BGA Başkanı Borner, 2014 yılında sektörde 5 bin yeni istihdam olacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar