Büyük Koalisyon henüz büyük icraata imza atmadı

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti yarından sonra 100’ncü gününü dolduruyor. İktidardaki partiler kendilerine olumlu karne çıkarsa da uzmanlar “Büyük Koalisyon henüz büyük icraata imza atmadı” görüşünde.

Google Haberlere Abone ol
Büyük Koalisyon henüz büyük icraata imza atmadı

Almanya'da Büyük Koalisyon hükümeti yarından sonra 100’ncü gününü dolduruyor. İktidardaki partiler kendilerine olumlu karne çıkarsa da uzmanlar “Büyük Koalisyon henüz büyük icraata imza atmadı” görüşünde. Hükümet ortakları asgari ücret ve emeklilik konusundan opsiyon modelinin kaldırılmasına kadar bir çok konuda fikir birliği sağlamış değil.

Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) geçen yıl 16 Aralık’ta kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti yarından sonra 100’ncü gününü dolduruyor. Üçüncü Merkel hükümeti, bir bakanın istifasını sineye çekmek zorunda kalsa da ilk haftalardaki çalışmalarına olumlu karne verdi. Özellikle Sosyal Demokratlar, Büyük Koalisyon’un motoru olduklarını savunuyor.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, kira fiyatlarının artışının durdurulmasını öngören yasa tasarlayan Adalet Bakanı Heiko Maas’ı, geçen hafta ebeveyn parasına ek ödemeleri tanıtan Aile Bakanı Manuela Schwesig’i, asgari ücret ve erken emeklilikle hükümetin ilk icraatına imza atan Çalışma Bakanı Andrea Nahles’i övdü. Gabriel, kendisinin yönettiği Ekonomi ve Çevre Bakanlığı’nın de enerji dönüşümü alanında tüm hızıyla çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi.

CDU Genel Sekreteri Peter Taubert ise Angela Merkel yönetimindeki hükümetin ‘iyi yolda’ olduğunu kaydetti. Hükümetin maliye politikalarını öven Taubert, Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin (CDU) 1969 yılından bu yana ilk kez yeni borçlanmayı sıfıra indireceğini belirtti. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin mülteci politikalarını öven Taubert, SPD’li bakanların icraatında Birlik partilerinin de imzası olduğunu savundu.

Siyah-Kırmızı hükümetin ortakları kendilerini överken, siyaset bilimci uzmanlar Büyük Koalisyon’un henüz büyük icraata imza atmadığı görüşünde. Hür Üniversitesi’nden siyasi bilimci Prof. Dr. Georg Neugebauer, Büyük Koalisyon’un somut icraata imza atmadığını söyledi.

Hükümetin ilk 100 gününü Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (vap) üyelerine değerlendiren Neugebauer, iktidar ortaklarının emeklilik, asgari ücret gibi hükümet kurma aşamasında haftalarca üzerinde tartıştığı konularda hala fikir birliği sağlayamadıklarına dikkat çekti.

Hans-Peter Friedrich’in istifasının ortaklığın ne kadar kırılgan olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Neugebauer, ortakların birbirleriyle iyi geçineceklerine, hükümeti çalışabilir tutmak için ellerinden geleni yapacağına inandığını belirtti.

Göç araştırmacısı Prof. Dr. Dietrich Thraenhardt ise hükümetin “hüsnü kabul kültürü”nü geliştirmesi için kayda değer adım atmadığını açıkladı.

Thraenhardt, Büyük Koalisyon Anlaşması’nda opsiyon modelinin kaldırılması üzerinde mutabakat sağlanamadığına, ‘Almanya’da doğup ve büyüyen’ ifadesinden dolayı hala bir yasa taslağı sunulamadığına dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar