Bursa’nın Çivisiz camisi yeniden ibadete açılıyor

Bursa İznik ilçesi Elmalı köyünde türünün ender örneklerinden tamamı ahşap ağaçtan olan çivisiz cami restore edilerek 10 yıl aradan sonra hizmete hazır hale getirildi.    Tamamı çivi kullanılmadan yapılan ve halk arasında...

Google Haberlere Abone ol
Bursa’nın Çivisiz camisi yeniden ibadete açılıyor

Bursa İznik ilçesi Elmalı köyünde türünün ender örneklerinden tamamı ahşap ağaçtan olan çivisiz cami restore edilerek 10 yıl aradan sonra hizmete hazır hale getirildi.

    Tamamı çivi kullanılmadan yapılan ve halk arasında ‘çivisiz cami’ olarak bilinen Elmalı Cami restore edildi.

Bursa Valilik İl Özel İdaresi tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının son halini Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Bilal Çelik ve İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe yerinde inceledi.

İznik ilçesine 25 kilometre mesafede ve denizden yüksekliği 1300 metre olan cami, 1864 Kafkas sürgününde Batum Acara bölgesinden Elmalı köyüne yerleşen muhacirler, Karadenizli ağaç ustalarına 1884 yılında yaptırıldı.

    Tamamı ahşap ve çivi kullanılmadan yapılan cami 2004 yılına kadar ibadete açıktı. Ancak yeni yaptırılan caminin açılmasıyla birlikte kaderine terk edilen cami 2013 yılında İl Özel İdaresi tarafından restorasyona alındı.

    Vali Yardımcısı Bilal Çelik, Çivisiz Cami'nin ahşap mimarinin Bursa'da tek, Türkiye genelinde ise ender örneklerinden biri olduğunu belirterek “Ağaçtan ve tek bir çivi dahi kullanılmadan birbirine geçme usulüyle yapılmış cami, hem tarihi bakımdan önem taşıyor, hem sanat bakımdan çok önemli bir cami. Zaman içinde kullanılmadığından dolayı esnemeler ve açılmalar olmuş. Cami özelliklerini kaybetmeye başlamıştı. Eğer birkaç yıl içinde bu ecdat yadigarı esere sahip çıkılmasaydı maalesef ahşap cami üzerinde tahribat çok daha büyümüş olacaktı.” dedi.

    130 yılı aşkın bir süredir çürümeden ayakta duran caminin 2004 yılında İl Özel İdaresi tarafından restorasyon programına alındığını aktaran Çelik, "Amacımız bu şaheseri öncelikle korumak sonrasında ise tekrar ibadete açmayı hedefliyorduk. Kısa zamanda restorasyon çalışmaları tamamladık, artık bu gün itibarıyla ibadete açılacak konumda. " şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar