Bursalı hekimlerden, İzmir Katip Çelebili asistanlara destek

Bursa Tabip Odası üyesi hekim ve asistanlardan yaklaşık bir haftadır eylem yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistanlarına destek geldi.

Google Haberlere Abone ol
Bursalı hekimlerden, İzmir Katip Çelebili asistanlara destek

Bursa Tabip Odası üyesi hekim ve asistanlardan yaklaşık bir haftadır eylem yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi asistanlarına destek geldi.

Bursa Tabip Odası da, İzmirli genç meslektaşlarına destek olmak amacıyla Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. ‘Direnasistanhekim’ yazılı pankart önünde açıklamada bulunan Bursalı hekimler meslektaşlarına destek verdi.

İzmir Takip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde asistanların 19 Şubat 2014 tarihinden bu yana direnişte olduklarını hatırlatan Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, bu genç hekimlerin taleplerinin Türkiye’de ki tüm genç hekimlerin ortak talebi olduğunu belirterek, “Bu gün İzmir’de direnişteler, yarın dalga dalga bütün yurda yayılabilir. Çünkü her yer İzmir, her yer Katip Çelebi Üniversitesinde olduğu gibi kötü koşullarda çalışma ile karşı karşıya kalıyor.” dedi.

Sağlıkta 30 yılı aşkın süredir kamu hizmetlerinin tasfiye süreci yaşandığının altını çizen Pala, özellikle AKP hükumetleriyle birlikte hazırlanan sağlık hizmetlerinin piyasalaşması, alınıp satılması ürün üzerinden kar edilmesi sürecinden en çok teşaron işçilerden öğretim görevlisine kadar sağlık emekçileri etkilendiğini söyledi.

Kayıhan Pala, yaşanan sıkıntılarla ilgili şunları söyledi: “Son 5 yılda polikliniklerde bakılan hasta sayısı 3 kat artmasına rağmen, yapılan ameliyatlarda çığ gibi büyüme olmasına rağmen, yatan hasta sayılarında çok büyük bir artış olmasına rnağmen ne hastalarımız yatak bulabiliyor, ne yoğun bakım ihtiyacı duyan hastalarımızın ihtiyacı karşılanıyor, ne de döner sermayeye giren parada büyük bir artış olduğu için hastanelerimizin temel sorunları çözülebiliyor. Bu kısır döngü hepimizi olumsuz etkiliyor. Artık TUS ile girilen kadrolarda ciddi bir azalma var. Geçmiş yıllarda 500 asistanın yaptığı işi artık 300 asistanın yapması isteniyor. Yükün büyük bölümünü asistanlar yükleniyor. Polikliniklerde hastalarla onlar ilgileniyor, hastaları onlar muayene ediyor. Gece gündüz neredeyse nöbetteler. Ortalama bir klinik asistanını haftalık çalışma süresi 80-85 saatin altına düşmüyor. Avrupa Birliğini hep örnek gösterenlere söyleyelim. AB’de bu süre 50 saati aşamaz.”

Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala, sözlerini öyle tamamladı: “İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi asistan hekimlerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi, eğitim etkinliği olması gereken poliklinik ve konsültasyon hizmetlerini tek başlarına vermek zorunda bırakılmalarına son verilmesi, gittikçe düşen gelirlerinin insanca yaşama uygun ve sabit olması taleplerinin yanında olduğumuzu bildirir, dayanışma duygularımızı iletiriz. Nitelikli sağlık ortamı için nitelikli sağlık eğitimi gerekir. Sağlıklı bir toplum olmak için halkımıza nitelikli güvenilir bir sağlık hizmeti sunmak için mücadele etmek görevimizdir. Görevimizin başındayız.”

CİHAN

Yorumlar