Bursa’daki kamulaştırmalar Meclis gündeminde

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bakanlar Kurulu kararlarıyla Bursa’nın Nilüfer, İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerindeki bazı köy ve mahallelerinde arazi toplulaştırmasına gidildiğini, bu kararların gerekçesini bilmeyen...

Google Haberlere Abone ol
Bursa’daki kamulaştırmalar Meclis gündeminde

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bakanlar Kurulu kararlarıyla Bursa’nın Nilüfer, İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerindeki bazı köy ve mahallelerinde arazi toplulaştırmasına gidildiğini, bu kararların gerekçesini bilmeyen çiftçilerin tedirgin olduklarını bildirdi.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, arazi toplulaştırmalarını TBMM gündemine taşıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e ayrı ayrı soru önergeleri veren Demiröz, alınan kararların gerekçelerinin açıklanmasını istedi. Demiröz, 06 Şubat 2014 tarihinde Nilüfer’e bağlı Başköy, Çatalağıl, Karacaoba köylerinin, yine aynı tarihte Karacabey’e bağlı Eskikaraağaç, İkizce, Orhaniye, Yenikaraağaç köylerinin toplulaştırma uygulama alanı ilan edildiğini anımsatarak, bu kararların hangi gerekçelere dayandırıldığının açıklanmasını istedi.

İlhan Demiröz, yine 7 Kasım 2012 tarihinde Nilüfer Büyükbalıklı, Gökçe, Konak, Badırga, Çaylı mahallelerinde; Mustafakemalpaşa Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Taşköprü, Yumurcaklı ve Koşuboğazı köylerinde; Karacabey Canbolu, Sırabademler, Canbaz, Gönü, Harmanlı, Hürriyet, İnkaya, Karakoca, Muratlı, Seyran, Subaşı, Taşpınar ve Yolağzı köylerinde; İnegöl Sungurpaşa köyünde de toplulaştırma kararları alındığını kaydederek Bakan Mehdi Eker’den bu kararlara temel olan gerekçelerin kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Demiröz, soru önergelerinde Bakan Mehdi Eker’e, "Uygulama alanı ilan edilen bu yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın, özellikle tarımsal üretim gerçekleştiren çiftçilerimizin tarlalarının ellerinden alınmak istendiği duygusu ile oluşan endişeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?" diye sordu. Demiröz, ayrıca bu toplulaştırma projelerinin "İstanbul – Bursa – İzmir Otoyoluna bedelsiz yol alanı açmak için yapıldığı” iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Demiröz, önergesinde "Toplulaştırma alanlarıyla ilgili köylülerin mağdur edilmemesi için kamulaştırma bedellerinin ödenmesi söz konusu mudur? Bahse konu yerlerde yapılan çalışmalarda ki son durum nedir?" dedi.

İlhan Demiröz, önergelerinde şu sorulara yer verdi: "Kuru ziraat yapılan Mustafakemalpaşa Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Taşköprü, Yumurcaklı köylerimize ait tarım alanlarında toplulaştırma kararı alınmasının kriterleri, değişik bir ifade ile öncelikleri neler? Bu köylerimiz için alınan toplulaştırma kararının, köylere ait sulama projelerinden sonra yapılmaları daha uygun değil mi? İnegöl Sungurpaşa köyüne ait bu karar hangi gerekçelere dayanılarak alındı?" CİHAN

Yorumlar