Bursa’da korkutan uyuşturucu madde anketi

Bursa’da lise öğrencilerine yönelik düzenlenen bir anket uyuşturucu kullanımının hangi boyuta ulaştığını gözler önüne serdi.

Google Haberlere Abone ol
Bursa’da korkutan uyuşturucu madde anketi

Bursa’da lise öğrencilerine yönelik düzenlenen bir anket uyuşturucu kullanımının hangi boyuta ulaştığını gözler önüne serdi. Yalnızca 10. sınıf öğrencilerinin katıldığı ankette 23 bin 164 öğrenci form doldurdu. Öğrencilerden 4 bin 599’u tütün kullandığını belirtirken, 3 bin 709’u alkol, 634’ü ise uyuşturucu madde kullandığını beyan etti. Ankette çıkan diğer bir sonuç ise öğrencilerin kötü alışkanlıklara başlama yaşının 13 olması.

Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele Yerel Eylem Planı çerçevesinde kurulan İl Koordinasyon Kurulu, Bursa genelinde orta öğretim öğrencilerine yönelik bir anket gerçekleştirdi. Kentteki madde kullanımı ve bağımlılığı profilini ortaya koyma, insanları madde bağımlılığına iten temel nedenleri araştırma ve bu nedenler üzerinden analiz yaparak çözüm önerileri üretme amacı ile düşünülen ve hayata geçirilen anket, öğrenciler tarafından sanal ortamda ve başkalarının göremeyeceği şekilde gerçekleştirildi. Öğrencilere toplam 49 sonu yöneltildi.

Bursa’da 10. sınıfta eğitim gören 31 bin 139 öğrenciden 25 bin 625’i ankete katılıp soruları cevaplandırdı. Soruların tamamına cevap veren öğrenci sayısı ise 23 bin 164’ü 49 olarak çıktı. Tütün, alkol ve bağımlılık yapan madde (Bali, tiner, esrar, hap, gibi) alışkanlıkların sorulduğu ankette öğrencilerden gelen cevaplar, uyuşturucu kullanımının ulaştığı noktayı gözler önüne serdi. Anketi eksiksiz dolduran öğrencilerden 4 bin 599’u tütün, 3 bin 709’u alkol, 634’ü ise uyuşturucu madde kullandığını beyan etti. Öğrencilerin kötü alışkanlıklara başlama yaşı ortalaması ise 13.

Türk Eğitim-Sen Bursa 2 nolu şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullarda hızla artan kötü alışkanlıkların önüne geçmesi için acil çalışma başlatması gerektiğini söyledi. Anketin 10. sınıflar arasında yapıldığını, 9, 11 ve 12. sınıflar eklendiğinde rakamın daha da ürkütücü olacağını dile getiren Türkoğlu, şöyle konuştu: “Varoşlarda madde (tütün, alkol, uyuşturucu) kullanımına başlama yaşı 10-11. Bu durumun önüne geçilmediği takdirde telafisi mümkün olmayan zararlar bizi bekliyor. Mesele emniyetin işi olmaktan ziyade başta Milli Eğitimin, eğitimcileri, ailelerin ve topyekün devletin meselesidir.”

CİHAN

Yorumlar