Bursa’da 89 işletmeye 13 bin 304 TL’ye yakın cezai işlem uygulandı

Ramazan ve Bayram öncesinde artan gıda denetimleri kapsamında Bursa’da son altı ayda 9 bin 19 denetimle 89 işletmeye 6 bin 651 TL ile 13 bin 304 lira arasında cezai işlem uygulandı.İnsan sağlığının vazgeçilmezi olan güvenilir gıda üretimi...

Google Haberlere Abone ol
Bursa’da 89 işletmeye 13 bin 304 TL’ye yakın cezai işlem uygulandı

Ramazan ve Bayram öncesinde artan gıda denetimleri kapsamında Bursa’da son altı ayda 9 bin 19 denetimle 89 işletmeye 6 bin 651 TL ile 13 bin 304 lira arasında cezai işlem uygulandı.

İnsan sağlığının vazgeçilmezi olan güvenilir gıda üretimi ve gıdaların sağlıklı koşullarda tüketiciye ulaşması için Bursa’da çalışmalar devam ediyor. Ramazan ayı boyunca tüketimin yoğunlaştığı birçok ürüne yönelik, gıda denetim ekipleri tarafından denetimler sürüyor. Ramazan ayı boyunca sürdürülen gıda denetimleri hakkında açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, yapılan denetimlerde başta toplu iftar hizmeti verilen iftar çadırları olmak üzere, fırınlar, tatlı, çikolata ve şekerleme imalathaneleri ile toptancılar ve toplu tüketim merkezlerinde yoğunlaştığını belirtti.

Ramazan ayı münasebetiyle iftar çadırlarında verilen ve yemek sanayi işletmelerince üretilen yemeklerden numuneler alınarak incelendiğini ifade eden Çelik, “Laboratuvarlara analiz için gönderilen yemekler, özellikle mikrobiyolojik testlerden geçirilerek, insan sağlığını tehdit eden ürünler araştırıldı. Analiz sonuçlarında denetim yapılan yerlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.” dedi.

Ayrıca, Ramazan ayında faaliyetleri artan fırınlara da yoğunlaştıklarını ifade eden Ömer Çelik, “Fırınlarda üretilen pideler için hijyen ve katkı maddeleri açısından denetim ve uyarılarımız devam ediyor. Fırın işletmeler un kalitesi, personel ve iş yeri hijyeni, pişirme tekniği ve satış şartları açısından denetleniyor.” şeklinde konuştu.

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde tüketicilerin yoğun talep gösterdiği sektör olan tatlıcıların da üzerinde durduklarını anlatan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çelik, şunları söyledi: “Ramazan boyunca ilgi gören ürünlerden baklava, tulumba tatlısı ve diğer şuruplu tatlıları üreten imalathaneler genel çerçevede denetlenip, kullanılan kızartma yağları ‘kızartma yağı ölçüm cihazları’ ile analiz edildi. Yine aynı kapsamda şekerleme üreten işletmeler kontrol edilerek; kullanılan katkı maddeleri açısından analize tabi tutulup, uygunlukları açısından analiz yapılıyor.”

74 NUMUNEDEN 5’İNDE OLUMSUZLUK TESPİT EDİLDİ

Ramazan ayı ve bayramında fazlaca tüketilen bu ürünlerden 74 numune aldıklarını bildiren Ömer Çelik, “Bunların 66 adedi olumlu, 5 adedi olumsuz sonuçlandı. 3 adet numune ise henüz analiz aşamasında. Denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırım uygulandı.” bilgisini verdi.

Ramazan erzak paketlerinde de inceleme yaptıklarını anlatan Çelik, "İl Müdürlüğümüzce Ramazan ayı boyunca artırılan gıda denetimleri yıl boyunca planlı olarak sürdürülecek. Son altı aylık süreçte 9 bin 19 denetim yapılıp 89 işletmeye 6 bin 651 TL ile 13 bin 304 TL arasında değişen oranlarda cezai işlem uygulandı.” dedi.

Vatandaşlardan, özellikle ortalama değerinin çok altında fiyatlarla satılan ürünlerden almamalarını isteyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, satın alınan gıdalarla ilgili herhangi bir şikayette Alo 174 Gıda Hattı'nı arayarak ihbarda bulunmalarını istedi.

CİHAN

Yorumlar