Bursa siyah incirinde ilaç uyarısı

Kendine has rengi ve tadı ile 'Bursa siyah inciri' olarak tescillenen incirin hasadına sayılı günler kaldı. 20 gün içinde hasat edilmesi beklenen Bursa Siyahı’nın Pazar değerini korumak amacıyla 'ethephon' ilacı kalıntısı uyarısı yapıldı....

Google Haberlere Abone ol
Bursa siyah incirinde ilaç uyarısı

Kendine has rengi ve tadı ile 'Bursa siyah inciri' olarak tescillenen incirin hasadına sayılı günler kaldı. 20 gün içinde hasat edilmesi beklenen Bursa Siyahı’nın Pazar değerini korumak amacıyla 'ethephon' ilacı kalıntısı uyarısı yapıldı.

Türkiye siyah incir üretiminin yüzde 90'nını karşılayan Bursa siyah inciri yılda 20 bin ton civarında üretiliyor. Bunun yüzde 80'i yaş olarak ihraç edilmekte ve yılda ülkemize 25-28 milyon dolar döviz girdisi sağlıyor. Bu önemli ürünün korunmasına amacıyla Bursa Valiliği’nce yayınlanan genelgede, dikkat edilmesi gereken hususlara işaret edildi. 'Bursa siyahı incirinin kesim ve ihraç tarihlerine uyulması ve ethephon kullanılmaması' hakkındaki genelgede, üretici, kamu kurumları ve ihracatçılara kurallara uymaları, aksi halde yaptırımların devreye gireceği belirtildi.

Üretici ve diğer paydaşlara şu uyarılar yapıldı: "Ülkemiz ve ilimiz için böylesine önemli ve değerli olan Bursa siyah inciri bazı alanlarda zeytin ve bağ üretim alanları ile karışık tesis edilmiştir. Zeytin ve bağ etmenlerine karşı mücadele esnasında zirai ilaç bulaşma riskine karşı ilaçlamaların, havanın rüzgârsız olduğu sabah ve akşam saatlerinde elle yapılması, ilaç bulaşma riskini azaltacaktır. Bununla birlikte daha önceki yıllarda bazı üreticilerimizin incirde erken olgunlaşmayı teşvik eden ethephon kullanımından dolayı, hem kendileri hem de ülkemizin bazı sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Söz konusu bitki gelişimi düzenleyicisi yapay bir olgunluk sağlıyor gibi görünse de gerçekte ürünün kalitesini bozmakta, raf ömrünü azaltmakta, piyasaya aşırı ürün arzı nedeniyle fiyatların düşmesine ve gelir kaybına neden olmaktadır. Birkaç bilinçsiz ve sorumsuz kişinin ülkemiz ekonomisine ve sektör paydaşlarına zarar vermeye hakkı yoktur. Bursa Siyah İncirinin taze olarak gittiği ülke pazarlarında kalite ve tüm özelliklerini koruyarak tüketilmesi ve buna göre yurt dışında talep oluşturması son derece önem arz etmektedir. Özellikle kesim ve ihraç tarihlerine uyularak sektörün zarar görmemesi için, gerek üreticilerin gerekse ihracatçılarımızın kesim ve ihraç tarihlerine uyarak ürünün hasat edilmesi daha sonra ihracata gönderilmesi gerekmektedir."

İncirin korunması için şu maddelere yer verildi: "Bursa siyah incirinde ekonomik zarar eşiği oluşturacak hastalık ve zararlı etmeni bulunmadığından kapama bahçe olarak tesis edilen siyah incir bahçelerinde zirai mücadele yapılmayacak, zeytin ve bağ alanları ile karışık olan üretim sahalarında zirai mücadele uygulayacaklarında her türlü önlemi alarak rüzgârın yönü, şiddeti, hava akımı gibi unsurlar uygun olduğunda elle ilaçlama yapılarak, ilaç bulaşmasına asla fırsat verilmeyecektir. Bursa Siyah İncirinin kesim (hasat) tarihi; iklim koşulları, sulama, bakım şartları ve doğal olgunlaşma gibi durumları dikkate alınarak Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonca belirlenen tarihten daha önce, kesinlikle ihracata yönelik kesim ve depolama yapılmayacaktır. Fenolojik olgunlaşmadan önce kısa vade de ve erken piyasaya girmek, yüksek fiyat avantajından yararlanarak, daha çok gelir sağlamak gibi bireysel tavır ve davranışlarda bulunmak, uzun vadede hem kendilerine, hem de ülkemize zarar verecektir. Bu nedenle üreticilerimizin tarafından olgunlaşmayı hızlandıran ethephon kesinlikle kullanmayacaktır. İl ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından kurulan denetim ekiplerince kesim ve ihraç izninin verileceği tarihe kadar denetimler aralıksız devam edecektir."

    Kurallara uymayanlar hakkında işlem yapılacağı ve 10 bin TL ile para cezası uygulanacağı ifade edildi. CİHAN

Yorumlar