Bursa Ovası’ndaki 200 hektarlık alanın imara açılmak istenmesine tepki

Türkiye’nin tarım üssü Bursa Ovası’ndaki Başköy-Kazova mevkiinde 200 hektarlık alanın Nilüfer Belediyesi Meclis kararıyla imara açılması ile ilgili Belediye Meclisi'nin olumlu görüşüne yönelik tepkiler sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Bursa Ovası’ndaki 200 hektarlık alanın imara açılmak istenmesine tepki

Türkiye’nin tarım üssü Bursa Ovası’ndaki Başköy-Kazova mevkiinde 200 hektarlık alanın Nilüfer Belediyesi Meclis kararıyla imara açılması ile ilgili Belediye Meclisi'nin olumlu görüşüne yönelik tepkiler sürüyor. Şehir Plancısı, Nilüfer Kent Konseyi Mahalle Komiteleri Sorumlusu İkbal Polat, "Tarım arazisinin Mobilyacılar ve Dekorasyoncular Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi adına kayıtlı 145 parsel arazinin imara açılmasına yönelik belediye meclis kararı yeniden gözden geçirilmelidir." dedi.

CHP’li Belediye Meclis üyeleri Osman Günay ve Gürsel Uludağ, bir kısmı Sınırlı Sorumlu Mobilyacılar ve Dekorasyoncular Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi adına kayıtlı 145 parsel arazinin imara açılması talebiyle Nilüfer Belediye Meclisi’ne önerge verdi. Özel sektör tarafından söz konusu alanın imara açılması için Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne plan değişikliği için başvuruldu. Büyükşehir Belediyesi de bölgeye dair uzman kurumlardan görüş alınmasını istedi. İddiaya göre, 'kamu yararına' kararı verecek olan İçişleri Bakanlığı, talep edilen bölgenin ilgili belediye tarafından imara açılacağına ilişkin ilkesel amaçlı meclis kararı talep etti. Bakanlığın cevap yazısı üzerine 5 Şubat’ta toplanan Nilüfer Belediye Meclisi, oybirliği ile 200 bin metrekarelik arazinin imara açılmasına ilişkin olumlu görüş verdi.

TARIM ARAZİSİNİN İMARA AÇILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Nilüfer Kent Konseyi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şehir Plancısı, Nilüfer Kent Konseyi Mahalle Komiteleri Sorumlusu İkbal Polat şunları kaydetti: "CHP’li belediye meclis üyeleri tarafından bir kısmı Sınırlı Sorumlu Mobilyacılar ve Dekorasyoncular Toplu işyeri ve Yapı Kooperatifi adına kayıtlı 145 parsel arazisinin imara açılması için önerge verdi. Girişimciler tarafından söz konusu arazi, 1/25000 ölçekli Batı Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı Plan Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Akçalar Nazım İmar Planı Değişikliği Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden talep edilmişti.1/25000 ve 1/5000 plan ve değişiklik yapma yetkisi bulunmayan ilçe belediyesinin imara açılması hakkında görüş alınması ilginçtir. Nilüfer Belediyesi’nin imar komisyonunda, Nilüfer Kent Konseyi’nde, mahalle komitelerinde görüşülmeden belediye meclisince alınan bu karar sürecini doğru bulmuyoruz. Yeni oluşan Nilüfer belediye meclisinden bu süreci demokratikleştirerek yeniden karar almasını ve Başköy’ün tarım alanı olarak korunmasını talep ediyoruz. Tarım alanlarının imara açılarak geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Bursa Ovası’nın korunması için mücadeleye devam edeceğiz. Başköy tarım alanı olarak imar planlarında korunmalı ve geliştirilmelidir."

Kararın, Nilüfer Belediyesi’nin yetki alanında olmayan bir karar olduğunu savunan Polat, "İlçe belediyeleri bu plan değişikliklerini yapamaz bu ancak büyükşehir belediyelerince yapılabilir.. Karar yetkisi yok, anlamadığımız olay bu. Üst ölçeklerde plan yapma yetkisi olmayan yerel idareden plan değişikliği hakkında görüş isteniyor. Bu anlaşılmaz bir durum. O zaman Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tüm plan değişiklikleri ile ilgili de Nilüfer’den görüş alsın. Tarım alanları bizim için çok kıymetli, zaten kuraklık kapımızda. Tüm plan kademelerinde tarım arazilerini koruyacak bir yaklaşımı bekliyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden söz konusu plan değişikliğini reddetmesini bekliyoruz." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar