Bursa mangala birincisi Özel Nilüfer İrem Koleji'nden

Orta Asya Türk topluluklarının 4 bin yıllık zekâ ve strateji oyunu ‘Mangala’nın tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmanın Bursa ayağında şampiyon Özel Nilüfer İrem Ortaokulu...

Google Haberlere Abone ol
Bursa mangala birincisi Özel Nilüfer İrem Koleji'nden

Orta Asya Türk topluluklarının 4 bin yıllık zekâ ve strateji oyunu ‘Mangala’nın tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmanın Bursa ayağında şampiyon Özel Nilüfer İrem Ortaokulu öğrencisi Ali Emre Akman oldu. Türkiye Ortaokullar Arası Mangala Turnuvası 6-7-8 Haziran tarihlerinde Eskişehir’de yapılacak.

Bursa geneli mangala turnuvası farklı ilçeler ve okullardan öğrencilerin katılımıyla Nilüfer ilçesinde yapıldı. Turnuvada Özel Nilüfer İrem Ortaokulu öğrencisi Ali Emre Akman tüm rakiplerini yenerek şampiyon oldu. Ali Emre Akman Eskişehir’de düzenlenecek Türkiye Mangala Şampiyonası'nda Bursa ilini temsil edecek. Turnuva sonrasında düzenlenen ödül töreninde Akman’a şampiyonluk kupası ve altın madalyası İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici tarafından verildi. Orta Asya Türk topluluklarının zekâ ve strateji oyunu ‘Mangala’nın öneminden bahseden Bilici, gelecek yıllarda bu yarışmaların devam edeceğini söyledi.

Özel Nilüfer İrem Ortaokulu Müdürü Veli Değerli, bu yıl ilkokula kayıt yaptıran tüm öğrencilere mangala hediye ettiklerini söyledi. Değerli, gelecek yıllarda aynı başarıyı devam ettirmek istediklerini ifade etti. Özel Nilüfer İrem Ortaokulu öğrencisi Ali Emre Akman, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulgani Artan tarafından da ödüllendirildi.

Orta Asya Türk geleneklerinde mevcut olan ‘Mangala’ oyununda 12 oyuk kullanılır. Bunlara ek olarak her oyuncu oyunda kazanacağı taşlarını koymak üzere bir kale çukuruna sahiptir. Her iki oyuncu oyun başında kendi tarafındaki 6 oyuğa 4 taş koyar. İlk oyuncu kendi tarafındaki çukurlardan birini seçer ve içindeki taşları, saatin tersi yönünde, sıradaki çukurlara birer birer bırakarak ilerler. Eğer dağıtılan son taş ile çukurdaki taş sayısı 2 veya 4'e ulaşırsa bu çukurdaki taşlar çukurun kimin tarafında olduğuna bakılmaksızın kazanılmış olur ve oyuncunun kalesine katılır. Bu çukurdan önceki çukurlarda da 2 veya 4 taş bulunuyorsa bu taşlar da kazanılmış olur. Oyuncular sıra ile bir el oynar. Bir oyuncunun o anda kendi tarafındaki çukurlarda taşı kalmamışsa oyuncu o el için sırasını savmış olur. Oyun bütün çukurlar boşaldığında sona erer. Oyun sonunda kalesinde en çok taş biriktiren oyuncu kazanmış olur. Bazı versiyonlarda başlangıçta oyuklara konulan taş sayısı 6 olarak geçmekte ve son taşın geldiği oyukta 6 taş birikmesi durumunda da taşların kazanılacağı kuralı yer almaktadır. CİHAN

Yorumlar