Bursa, Kosova'nın kalkınması için büyük şans

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, üretim gücü ve teknolojisi yüksek Bursa’nın kalkınmanın yollarını arayan Kosova için büyük şans olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bursa, Kosova'nın kalkınması için büyük şans

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, üretim gücü ve teknolojisi yüksek Bursa’nın kalkınmanın yollarını arayan Kosova için büyük şans olduğunu söyledi.

Başkan Altepe, Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Behgjet Pacolli’yi ağırladı. Heykel’deki tarihi başkanlık binasında gerçekleşen ziyarete; Diaspora Bakanı İbrahim Makolli, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nehat Mustafa, Diyanet Başkan Yardımcısı Eyup Ramadani, Mitrovica, Obiliç, Kamenica ve Priştine belediye başkanları, Kosova’nın Bursa fahri konsolosu Fahrettin Gülener ve Kosova Üsküp Türkleri Dernek Başkanı Recep Gündüz katıldı. Kosova Cumhuriyeti’nin 6. bağımsızlık yılı kutlaması nedeniyle gerçekleşen ziyarette, Kosova’nın kalkınma yolları ve Bursa’yla Türkiye’nin bu kalkınmada alacağı rol konuşuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın 25 sanayi bölgesi, 4000’in üzerinde fabrikası ve kalifiye eleman gücüyle İstanbul’un ardından Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti olduğunu söyledi. Kosova’da da bağımsızlığın 6. yılında kalkınma önceliğinin bulunduğunu bildiklerini kaydeden Başkan Altepe, “Kosova için Bursa ve İstanbul büyük şans. Türkiye üretiminin yarısını iki kent olarak biz gerçekleştiriyoruz. 600 bin kişiyle, sadece üretim yapan dinamik bir nüfusumuz var. Yüksek teknolojili ürünleri üretme potansiyeline sahip, yerli tramvay üreterek bu potansiyeli açığa çıkarmış bir iliz. Tarım konusunda da dünyada ünlü ürünlerimiz bulunuyor. Onun için birlikte adım atmalıyız, birlikte yol almalıyız. Ne kadar çok birliktelik sergileyebilirsek, bundan Kosova da o derece kazanç sağlar. Hızlı ve sürdürülebilir bir kalkınmayı kolayca yakalar.” dedi.

Balkan ülkelerinin birçoğuyla akrabalık, kardeşlik ilişkilerinin bulunduğunu fakat Kosova’yla durumun farklı olduğunu, Kosova’da yaşayan hemen herkesin Bursa’da bir akrabasının yaşadığını belirten Başkan Altepe, Kosova’nın kalkınmasından, oradaki halkın refah seviyesinin yükseltilmesinden en çok kendilerinin mutlu olacağını dile getirdi. Dost ve kardeş ülkelerle ilişkilerin resmi statüden öte duygusal alt yapıyla yürüdüğünü, bunun da Balkan halklarıyla bütünleşmenin açık bir göstergesi olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Onların mutlu olması bizi de mutlu eder. Başlarına sıkıntı gelmesi bizi üzer. Çünkü bizler bütünün birer parçasıyız, akrabayız. Onun için Kosova’nın gelişmesi, her alanda kalkınması gerek. Bu da birlikte olabilirsek, birlikte hareket edebilme kabiliyetini gösterirsek gerçekleşir.” diye konuştu.

Başkan Altepe, konuşmasında, Kosova’ya ekonomik desteğin yanında sosyal ve kültürel alanda da tüm desteğe hazır olduklarını ifade etti. Toplum yapısının bir ülkenin geleceğini büyük oranda etkilediğini, bu yapının korunmasında sadece yüksek orana sahip ekonomik verilerin yeterli olmadığını kaydeden Başkan Altepe, “Kosova’nın yüzde 95’i Müslüman fakat orada büyük bir sosyo-kültürel bir boşluk var. Kültürümüze, insanımıza yakışmayan bu çarpıklığın mutlaka giderilmesi gerekiyor. Yoksa en ufak bir krizde; hiç umulmayan, ülkenin geleceğini karartmaya kadar varan gelişmeler yaşanabiliyor. Buna izin verilmemeli.” şeklinde konuştu.

Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Behgjet Pacolli ise, 30 yıl aradan sonra ikinci kez geldiği Bursa’yı çok gelişmiş bulduğunu belirtti. Kosova’da Türkiye’yle bağlantısı olan çok insanın yaşadığını, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe hakkında da çok iyi bir kanıya sahip olduklarını hatırlatan Pacolli, kalkınma yolunda Bursa ve Türkiye’yle beraber yol almaktan onur duyacaklarını ifade etti.

Ziyaretin ardından Başkan Altepe, misafirine el yapımı bir Bursa bıçağı hediye etti. Başkan Altepe, konuk ekibe tarihi belediye binasının meclis salonunu da gezdirdi. CİHAN

Yorumlar