Bursa Bilimle Şenlendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ev sahipliğinde bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Türkiye’nin en büyük ‘bilim şenliği’, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın...

Google Haberlere Abone ol
Bursa Bilimle Şenlendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ev sahipliğinde bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Türkiye’nin en büyük ‘bilim şenliği’, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle başladı.

Gerek yerli ve yabancı katılımcıları gerekse içeriği bakımından Türkiye’nin en büyük bilim şenliği kabul edilen etkinlikte, 180 proje standı, 25 mesleki yönlendirme çadırı, bireysel deney düzenekleri geliştirmiş ve patent almış Türkiye çapında 30 mucit, bilimsel çalışmalar yürüten 10 bilim merkezi ve 45 üniversite kulübü yer alıyor. Yabancı ekiplerin gösterileriyle renklenen şenliğin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Jandarma Alay Komutanı Albay Vedat Çolak, milletvekilleri, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bilici ile öğrenciler katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Elektronikte, bizim nükleer güç santralarımızda, nükleer güç santralarımızda, rüzgar güllerimizde, hidroelektrik santraları, HES’lerimizde, elektrik dağıtımında, bir çok sektörde, jeotermalde bizim büyük bir pazarımız var. Bu pazara yerli kaynaklarımızla beraber ulaşabilmenin en önemli yollarından bir tanesi bu bilim şenliklerinden ve üniversitelerimizden geçiyor. Bakın sadece nükleer santral konusunda Rusya'ya eğitim görmek üzere 190 öğrenci gönderdik. 100 tane daha gönderceğiz. Toplam 600’e çıkartacağız. Bursları dahil tüm masraflarını karşılıyoruz. Asıl amacımız bunları Türkiye'de yapmak. Yani Türkiye’de üniversitelerimizle beraber, gerek yurt dışından gelen hocalarımız ve Türkiye’deki hocalarımızla birlikte 600 öğrencinin de Türkiye'de yetişmesini sağlayacağız.”

"RÜZGAR GÜLLERİ OLMASAYDI 600 MİLYON DOLAR YURT DIŞINA GİDECEKTİ"

Okullarda tablet dağıtıldığını, bilişim teknoloji sınıfları kurulduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "ABD'de neredeyse artık her iki yılda bir o okuldan mezun olanların tekrar bilgilerini yenileyeceği bir ortama girdik. Bugün son derece şeffaf, ilk açıldığında internet 5 milyar sayfa ile açıldı. Şuanda kaç sayfaya geldiğini bilemiyoruz. Sürekli bunlar artıyor. O yüzden Türkiye, bu açığını mutlaka seri bir şekilde kapatmak zorunda. örnek olsun diye söylüyorum, rüzgar güllerinden 2013 yılında elde edilen enerji, eğer doğalgazdan elde edilmiş olsaydı 600 milyon dolar daha yurt dışına para vermiş olacaktır. Yazıktır, günahtır. Mühendislerimize büyük görevler düşüyor. Bunun yüzde 100'ünü teknoloji transferleri ile beraber yerli yapmak hedefimiz. Ama bunu Enerji Bakanlığı yapmayacak. Mili Eğitim Bakanlığı, üniversiteler gibi bilgi teknoloji merkezleri ile buluşturan yapılara ihtiyacımız var. Bunun her ilde, sadece Bursa sanayisi ile ilgili değil, bütün illere yayılacak kabiliyetleri ile beraber bunun gelişmesini istiyoruz. Bizden Pazar oluşturmak, sanayicilerimizden de bunların yatırımlarını yapmış olmak. Bugün HES'teki yerli üretim oranımız çok yükseldi. Jeotermal inde yükselmek zorunda."

Nükleer güç santrali yapıldığında 515 bin parçanın üretiminin yapılması gerektiğinin altını çizen Bakan Yıldız, sanayicilere çok fazla iş düştüğünü kaydetti. Japonlar ile birlikte Bilgi Üretim Üniversitesi’nin kurulmasına 200 milyon dolarlık bir bütçe ile karar verdiklerini vurgulayan Yıldız, sanayinin lig atlaması açısından da bunun önemli olduğun belirtti.

Vali Münir Karaloğlu ise şunları söyledi: "Bütün amacımız çocuklarımızın hayal etmesini, merak etmesini, araştırmalarını sağlamak. Türkiye kendisine koyduğu büyük hedefler doğrultusunda ilerlerken bilgiye sahip olmak bilgiyi kullanmak zorundadır. Belediyelerin oluşturduğu bu bilim merkezlerine ihtiyaç var."

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de 3 yıldır Bursa’nın bu proje ile şenlendiğini söyledi. Geçen sene 150 bin katılım olduğunu ve bu sene yeni bir rekor kırmak istediklerini kaydeden Altepe, "Mucitlerimizin her türlü eserlerini sergilediği, şovlarını yaptığı bir etkinlik olacak. Şenliğe, 30 üniversite, 45 bilim kulübü, firmalar burada şenliğe renk katacak. Bu etkinliğe, bütün Bursalıları aileleri ve çocukları ile bekliyoruz." diye konuştu.

ALTEPE: ULUSLAR ARASI BOYUT KAZANIYOR

Altepe, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin robotik kollu bant sistemi, elektrikli bisiklet, güneş enerjisi takip sistemi, üç kanatlı rüzgar türbini, jeotermal enerji tesisi, otomatik ağaç parçalama makinesi ve soft dondurma makinesi projeleri ile şenliğe katıldığını hatırlattı.

Bursa Bilim Şenliği’nin yakın bir gelecekte uluslararası alanda da önemli bir etkinlik kimliği kazanacağını ifade eden Altepe, bu yıl da İtalyan, İngiliz, Fransız ve Hollandalı 4 yurtdışı ekibi ile Bursa Bilim Şenliği’nin uluslararası bir etkinlik olma yolunda önemli bir aşama kaydettiğini vurguladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi ilk görsel lansmanını gerçekleştireceği elektrikli arabası ile şenliğe gelirken, Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu’nun Tübitak Formula G 2013 Şampiyonu olan Türkiye’nin en hızlı güneş enerjili aracı da bilim meraklıları ile buluştu. Bireysel mucit ve firmalar arasında da telleri olmadan çalınabilen lazer kanun, uluslararası enerji sempozyumunda yeni bir buluş olduğu kabul edilen ve dünyanın en ucuz hidrojen gazı üretimi olarak tescillenen hidrojen üretme yöntemi de dikkat çeken çalışmalar arasında yer aldı.

Etkinlik süresince şenlik alanından; gündüz güneş ve 3 Mayıs gecesi BTM’den Satürn gezegeni ve ay gözlemi yapılabilecek. Türkiye’de bulunan diğer 10 bilim merkezi de Bursa Bilim Şenliği’ne katılırken, Tübitak güneş ve hidrojen enerjili araçları yarışmasından sonra Türkiye’de en fazla güneş ve hidrojen enerjili aracı da şenlikte görücüye çıktı. 25 atölye çadırı ile bir önceki yıla göre atölye çadırı sayısını 2 katına çıkarılırken, 3 boyutlu printer çadırı, gastrofest çadırı, Butgem telden araba yapma çadırı ve engelli atölye çadırları da en dikkat çeken atölye çadırları arasında yer alıyor. İlk kez ‘geleceğin otomobilleri’ kapsamında elektrikli araçlar ve arazi araçları sergilendi. Üniversite kulüpleri hovercopter ve model uçak projeleri ile de şenliğe başka bir boyut katarken, Gaziantep, Konya, Trabzon, Çorum, İzmir, Kütahya, Manisa, İstanbul, Sakarya olmak üzere 9 ilden 6 TIR, geleceğin 20 otomobilini Bursa’ya taşıdı.

Şenliğe katkı sağlayan sponsorlara plaketlerinin verilmesinin ardından Bakan Yıldız ve protokol üyeleri, kurdeleyi keserek Bilim Şenliği’ni başlattı. Bakın Yıldız, daha sonra okulların hazırladığı stantlarda deney yapan öğrencileri izledi.

 

Yorumlar