Bursa Baro Başkanı Demiröz: Sayıştay raporlarında problem son derece büyük

Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, Başbakan’ın Özel Kalemi Hasan Doğan ile Milletvekili Nurettin Canikli arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmalarında yer alan Sayıştay raporlarının gizlenmesinin hukuku hiçe saymak olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bursa Baro Başkanı Demiröz: Sayıştay raporlarında problem son derece büyük

Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, Başbakan’ın Özel Kalemi Hasan Doğan ile Milletvekili Nurettin Canikli arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmalarında yer alan Sayıştay raporlarının gizlenmesinin hukuku hiçe saymak olduğunu söyledi. Doğan ve Canikli arasında geçtiği iddia edilen görüşmede raporlar için ‘Meclis’e gelirse duman oluruz’ ifadesi yer alıyor.

Baro Başkanı Ekrem Demiröz, kasetlerle devam eden bir süreç yaşandığını söyledi. Ortaya çıkan ve Başbakan tarafından da kabul edilen bazı tapelerin bulunduğuna dikkat çeken Demiröz, “Bunlardan bir tanesi Adalet Bakanı ile olan görüşme, Aydın Doğan’ın yargılanma süreci ve cezalandırılmasına ilişkin. Ne hazindir ki sayın Başbakanımız hiç tereddüt etmeden ‘bunda ne var’ diyebilmiştir. Üstelik beraat kararı veren hakimin Alevi oluşundan yola çıkarak tanımlama yapmaları da nasıl bir ayrımcılık içinde olduklarının kanıtı. Bütün bu tapelerde yargıya ve tüm anayasal kurumlara müdahale konusunda fütursuzca yaklaşım içinde olduklarını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Atatürk Orman Çiftliği'nde ki başbakanlık binasına ilişkin yürütmeyi durdurma ve yıkım kararına ilişkin Başbakan’ın tavrını da eleştiren Demiröz, “Mahkemeyi tanımadığını, hukuku tanımadığını, ‘evet hiç kimse burayı yıkamaz, ben geçeceğim bunun içinde oturacağım’ diyecek kadar hukuku yok sayan bir zihniyet içinde.” ifadesini kullandı.

SAYIŞTAY RAPORUNDA PROBLEM BÜYÜK

Kamuoyuna yansıyan Sayıştay raporlarının Meclis’ten saklanmasına ilişkin telefon görüşmesini değerlendiren Demiröz, şunları kaydetti: “AKP’nin yetkili isimlerinden Nurettin Canikli ve yine bir yetkili bürokrat arasında geçen konuşma. Sayıştay’dan beklenen raporların gecikmesinin tartışıldığı bir tape bu. İşte belli ki daha henüz içeriğini bilmiyoruz, ama Sayıştay raporlarının zamanında gelmemesinden mutluluk duydukları, eğer gelseydi bunun hesabını veremezdik’ şeklinde ki konuşmalardan anlaşılıyor ki problem son derce büyük. Ama akıllarına ilk gelen şey bu yanlış durumun açığa çıkarılması, sorgulanması yerine, hemen kanunu değiştirelim, hemen bunu düzeltelim şeklinde.”

AK Parti hükümetinin hukukun ve hakkın gereklerine göre değil kendi taleplerine göre bir yasal düzenleme yaptıkları anlatan Baro Başkanı Demiröz, şöyle devam etti: “İşte HSYK’da yapılan budur, internet yasasında da yapılan budur. İnternet daha öncede vardı ama ne zaman internetten iktidarın aleyhine konuşmaların, ya da görüntülerin yayınlanmaya başlaması ile bu yasayı değiştirmek akıllarına geldi. Yada seçimler sonuna bırakılan MİT yasası. Kesinlikle bu doğru bir tavır değil. Her şeyi kendilerine göre hesaplayan farklılıkları, kendilerine yönelmesi muhtemel tehditleri bertaraf etmek amacıyla kanunu kullanmak istiyorlar. Kanunu buna göre yapıyorlar. Torba kanunu amacı da buydu zaten. Yani kimsenin ne olduğunu bilmediği toplu yasanın geçişi idi. Ama artık Türkiye’yi yönetemiyorlar. Bu şekilde hukuk olmaz, hukuku bu şekilde yok sayarak hiç bir iktidar görev başında kalamaz. İktidarın bağımsız yargıya ve hukukun üstünlüğüne olan inanca geri dönmesini bekliyoruz. AKP içinde aklıselim insanların da var olduğunu biliyoruz, tüm dileğimiz bu hızlı çöküşün, hukukun yok edilmesinin hukukun katlinin bir an önce katledilmesi iktidara son önerimizdir.” CİHAN

Yorumlar