Bursa Baro Başkanı Demiröz: 17 Aralık olmasaydı ÖYM’ler kaldırılmazdı

Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, hükümetin özel yetkili mahkemeleri kapatma girişimini, "Eğer 17 Aralık operasyonları olmasaydı, özel yetkili mahkemeler (ÖYM) kaldırılmazdı.

Google Haberlere Abone ol
Bursa Baro Başkanı Demiröz: 17 Aralık olmasaydı ÖYM’ler kaldırılmazdı

Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, hükümetin özel yetkili mahkemeleri kapatma girişimini, "Eğer 17 Aralık operasyonları olmasaydı, özel yetkili mahkemeler (ÖYM) kaldırılmazdı." şeklinde değerlendirdi. Demiröz, "İktidar açısından ÖYM’lerin kaldırılması manidardır. Belki bunu başka odağa, cemaat diye adlandırılan yapının üzerine yıkıp ‘bunda bizim günahımız yok’ diye ittifak alanlarını genişletmeye çalışabilirler." dedi.

Makamında düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin “ÖYM’lerin kaldırılması manidar mı?” şeklindeki soruyu cevaplandıran Bursa Barosu Başkanı Erem Demiröz, "Başından beri bunu söylediğimiz için, bizim için manidar değil, ama iktidar için manidar. Çünkü özel yetkili mahkemeleri belki muhalifleri susturmak, ama suçlu olup olmadıklarını bilmediğimiz için, adil yargılama haklarının ihlal edildiğini inandığımız mahkemelerdir. Doğal mahkemelerden başka mahkemeler varsa o iktidarın mahkemeleridir. Başka türlü olmaz. Sıkıyönetimlere de bakın, devlet güvenliklere de, özel yetkililere de. Dün bu davanın savcısı olan iktidar şimdi avukatlığına soyunmuş görünüyor. Bu çelişkili tutumun doğru şeye yol açması anlamında söylüyorum, biz yanındayız. Çünkü yıllardır insanların, tekrar tabi, hakim önünde, doğal mahkeme önlerinde yargılanmasını arzuluyorduk." şeklinde konuştu.

"İKTİDAR İÇİN ZAMANLAMASI MANİDAR"

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran kanunun geçici ikinci maddesinin kaldırılması suretiyle özel yetkili mahkemelerin yaptığı işlerin sonuçlarını ortadan kaldıran düzenlemeyi desteklediklerini belirten Demiröz şöyle devam etti: "Biz ‘af’ demiyoruz, ‘beraat etsinler’ de demiyoruz deliller yeniden değerlendirirsin, kısıtlanan savunma hakları yeniden tanınsın. Bunu yapanlara teslim edilmesin. Doğrudur, iktidar için manidar olabilir, ama biz başından beri aynı şeyleri söylediğimiz için başkalarının tutarsızlığını değil biz kendi tutarlılığımız üzerinden, altını çizerek, özel yetkili mahkemeler ve terör mahkemeleri ortadan kaldırılmalı. Mahkeme sistemimiz, her türlü suçu yargılamaya muktedirdir."

"17 ARALIK OLMASAYDI ÖYM’LER KALDIRILMAZDI, CEMAAT'İN ÜZERİNE ATMAKLA OLMAZ"

Türkiye’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu olmaması halinde ÖYM’lerin kaldırılmayacağını belirten Demiröz, şöyle devam etti: "Eğer 17 Aralık operasyonları başlamamış olsaydı ÖYM’lerin kaldırılması gündeme gelmeyecekti. Kendisini tehdit edecek duruma dönüşmesi nedeniyle iktidar kendini korumak amacıyla yapıyor, ama her zaman bu geçici 2. maddenin iki yüzlülüğü ile kararlar alınamaz, mecburen kapatırken herkes için kapatmak zorunda kalacaklar. Bunu geçmişte yaptılar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan olayında. İkinci kez bunu yapmalarına olanak yok. Belki bunu başka odağa veya ‘cemaat’ diye adlandırılan yapının üzerine yıkıp, ‘bunda bizim günahımız yok' diye ittifak alanlarını genişletmeye çalışabilirler, ama biz alınması muhtemel sonuçlara odaklandık. Suçlu olup olmadıklarını bilmediğimiz, haksız yere yatıyor ihtimali olan insanların yeniden yargılanmalarına kapı açtığı için bu süreci onaylıyor ve destekliyoruz." CİHAN

Yorumlar