Burkay: Serbest ticaret anlaşmasına Türkiye’de dahil edilmeli

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için ABD ile Avrupa Birliği arasında yakında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasına Türkiye’nin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Burkay: Serbest ticaret anlaşmasına Türkiye’de dahil edilmeli

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için ABD ile Avrupa Birliği arasında yakında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasına Türkiye’nin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Burkay, “Eğer ABD ile AB arasındaki anlaşma olumlu neticelenirse; Amerikan malları ülkemize gümrüksüz girebilecek. Türk malları ise Amerika’da gümrük duvarı ile karşılaşmaya devam edecek. Bu nedenle, ekonomik ilişkilerimizin artması için, Ekonomi Bakanlığı nezdinde başlatılan iki ülke arasındaki diplomasinin kısa sürede olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.” dedi.

    BTSO, Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosluğu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk Amerikan İş Konseyi ve Türk Amerikan İşadamları Derneği işbirliğiyle 12. Amerika Birleşik Devletleri Anadolu Köprüleri Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İbrahim Burkay, ABD'nin Türkiye'ye, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine açılım merkezi olarak baktığını belirtti.

    Burkay, şunları dile getirdi: “Ülkemizin 2013 yılı itibariyle ABD’ye ihracatı 5 milyar dolar, ithalatımız ise 11,5 milyar dolardır. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artması için serbest ticaret anlaşmasına ihtiyaç olduğu görülmektedir. ABD’nin; Avustralya, Bahreyn, Şili, Kolombiya, İsrail, Ürdün, Fas, Peru, Umman, Singapur, Güney Kore, Panama gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşması bulunuyor. Ülkemizin 2023 hedeflerinden 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmemiz için ABD ile dış ticaretimizi artırmamız ‘olmazsa olmazımız’dır. Türkiye’nin şu anda 17 ülkeyle serbest ticaret anlaşması yürürlüktedir. Yakında Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasına ülkemizin de dahil edilmesi en büyük beklentimizdir. Bu nedenle, ekonomik ilişkilerimizin artması için, Ekonomi Bakanlığı nezdinde başlatılan iki ülke arasındaki diplomasinin kısa sürede olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.”

    “TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARI WASHINGTON’DA KORUNUYOR”

    ABD İstanbul Başkonsolosu Chuck Hunter da, göreve geldiği eylül ayından bu yana ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiği Bursa’dan çok etkilendiğini kaydederek ilişkilerin güçlenmesine vurgu yaptı. Başkonsolos Hunter, serbest ticaret anlaşması ile ilgili Türkiye’nin çıkarlarının Washington’da korunacağından emin olduğunu belirterek “ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Riccardione, yani patronumun bana her zaman hatırlattığı gibi ‘biz bu nedenle buradayız’. Serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili bugünden bir şey söylemem mümkün değil. Ancak, ABD’nin Türkiye’nin çıkarlarını her zaman koruduğunu biliyorum. Notlarımızı aldık biz de taleplerinizi ileteceğiz.” diye konuştu.

    “BURSA’NIN ELİ OTOMOTİVDE GÜÇLÜ”

    Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Haydar Yenigün, dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile ticari ilişkilerin artması için Türkiye’nin sektörel olarak kapılarını açması gerektiğine işaret etti. Yenigün, “Bursa açısından baktığımızda eliniz otomotiv sektöründe çok güçlü. Türkiye’nin de ekonomik yetkinlikleri her geçen gün artıyor. Son yıllarda Ar-Ge'ye yatırım yapan şirketlerimizle de uluslararası ticarette daha fazla söz sahibi olma potansiyeline sahibiz.” ifadelerini kullandı.

    Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Ekim Alptekin de ABD ile ilişkilerin uzun yıllar öncesine dayandığını belirterek dostlukların kolay kazanılmadığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar