Burdur’da siyasi sorular sorup tutanak imzalatan müfettişlere tepki yağdı

Türkiye’nin birçok şehrinde özel okul, dershane ve yurtları teftiş ederek, öğrencilere özel odalarda siyasi sorular soran Milli Eğitim müfettişlerine Burdur’da veli, öğrenci ve eğitim camiasından tepki yağdı.

Google Haberlere Abone ol
Burdur’da siyasi sorular sorup tutanak imzalatan müfettişlere tepki yağdı

Türkiye’nin birçok şehrinde özel okul, dershane ve yurtları teftiş ederek, öğrencilere özel odalarda siyasi sorular soran Milli Eğitim müfettişlerine Burdur’da veli, öğrenci ve eğitim camiasından tepki yağdı.

Burdur Milli Eğitimi’nde görevli müfettişler, son genelgeye dayanarak, Burdur’da faaliyet gösteren dershanelerden Burdur ve Bucak Körfez Dershaneleri, Pi Analitik Dershanesi, Uğur Dershanesi, Uygar Dershanesi, Turuncu Dershaneleri’ne gidip, teftiş etme bahanesi ile öğrencilerle siyasi konularda sorular yönettiği belirtildi. Burdur Körfez Dershanesi öğrenci velilerinden Kenan Yıldırımer, “Benim iznim olmadan hiç kimse çocuğumla görüşemez. Hiçbir velinin izni olmadan da hiçbir müfettiş hiçbir çocuğu sorgulayamaz. Kimse buna müsaade etmez.” dedi.

Körfez Dersanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve öğrenci velisi Nuri Aktan ise “Eğitim siyasete kurban edilmemeli. 28 Şubat yeniden hortladı. Çocuklarımızı siyasi sorularla köşeye sıkıştıran müfettişler hakkında öğrenci velileri olarak, hukuki yollara başvurup, suç olan bu davranışı acilen hukuka şikayet edip hakkımızı arayacağız.” diye konuştu. Öğrenci velilerinden Cevdet Ciftçi de çocuğunu kendi izni olmadan sorgulayan müfettişler hakkında suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.

Öte yandan uygulamaya sendika temsilcileri de tepki gösterdi. Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif-Sen) Burdur Şube Başkanı Orhan Çiğdem, “Veli izni olmadan böyle bir sorgulama yapılamaz. Sınavlara hazırlanan bu öğrencilere siyasi sorular sorarak, psikolojik baskı yapmak son derece ilkel ve insan haklarına da aykırı.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Eğitim-Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Akın ise “Sınava bir hafta var. Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler var. Sınav öncesi öğrencilere böyle baskılar yapmak doğru değil. Veliler bizleri merkez ve ilçelerden arayıp rahatsızlıklarını bildirdiler. Eğitime siyasetin karıştırılması çok yanlış.” şeklinde tepki gösterdi.

Konunun hukuki boyutunu araştırdıklarını kaydeden Burdur Dershaneler Birliği Başkanı Abdullah Yıldırım da “Neticeye göre müfettişler hakkında suç duyurusu da yapılabilir. Dershanelerden bize bu konu ile ilgili şikayetler geldi.” diye belirtti.

Burdur Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Alaettin Özgül, velilerin kendilerine ‘Neden bizim iznimiz olmadan çocuklarımızla müfettişleri görüştürdünüz?’ diye tepki gösterdiklerini anlattı. Özgül, velilerin bir daha gelirlerse izin vermeyeceklerini söylediklerini aktardı.
Özgül, müfettişlerin dershaneden yaklaşık 60 öğrenci ile görüştüğünü, öğrencilerle ilgili görüşme tutanaklarını velilerin ve kendilerinin talep ettiğini, ancak müfettişlerin vermediğini kaydetti. Müfettişlere sınav öncesi öğrencilerle böyle bir konuşmanın yanlış olacağını, sınavlardan sonra görüşme yapılsa daha iyi olur dediğini ifade eden Özgül, “Müfettişlere böyle bir uyarı yapınca bana ‘Bu çalışma süreli. Şimdi izin verilmezse polis zoru ile bu ifadeleri alacağız.’ dediler.” diye konuştu.

Müfettişlere ikramda bulunan dershane kantin görevlisi, müfettişlerden birinin çok kaba olduğunu, öğretmenlerden birine 'Müdür yardımcısı mı nedir? Kel var ya kel. Şu keli çağırın' dediğini öne sürerek, bu ifadenin çok kaba olduğunu, kendisinin müfettişleri uyardığını söyledi. CİHAN

Yorumlar