'Bünyeyi fazla yormamak için iftarı bir iki bardak su ile geçiştirin'

Yaz sıcaklarından dolayı iftarda birden bire suya yüklenmenin bünyeyi haddinden fazla yorduğunu belirten Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı, iftarın bir iki bardak su ile geçiştirilmesi uyarısında...

Google Haberlere Abone ol
'Bünyeyi fazla yormamak için iftarı bir iki bardak su ile geçiştirin'

Yaz sıcaklarından dolayı iftarda birden bire suya yüklenmenin bünyeyi haddinden fazla yorduğunu belirten Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı, iftarın bir iki bardak su ile geçiştirilmesi uyarısında bulundu.

Ramazan ayının son birkaç yıldır yılın en sıcak dönemlerine denk gelmesi ve oruç tutma süresinin artmasıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler hakkında Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı, açıklamalarda bulundu. Fakılı, “Havaların bu denli sıcak olması oruç tutanlarda aşırı derecede su kaybına yol açmaktadır. Bu durum özellikle çalışan bireylerde daha fazla görülmektedir. Böyle olunca insanlar iftarda birden bire suya yükleniyor ve bünyeyi haddinden fazla yoruyor. Alınması gereken gıdayı alamadan mide suyla doluyor. Bu olumsuzluğu engellemek için iftarı bir iki bardak suyla geçiştirmekte fayda var.” dedi.

Ramazan'da ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini hatırlatan Fakılı, “İftar sofraları besin bakımından çok kalabalık ve ağır gıdalardan oluşuyor. Bu durum uzun süre aç kalan bir bünye için çok ağır sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca yağ oranı yüksek kızartma türü yemeklerden de uzak durulmalı, daha sade ve mideyi yormayan besinler tercih edilmeli.” uyarısında bulundu.

İftarda yemeğe çok yağlı olmayan hafif bir çorba ile başlamanın son derece önemli olduğunu aktaran Fakılı, çorbadan sonra mideyi zorlamamak adına salata tüketilmesi ve bir süre dinlenmenin ardından ana yemeğe geçilmesi gerektiğini vurguladı. İftardan sonra içilecek çayın mideyi rahatlattığı bilgisini veren Fakılı, tatlı olarak hafif ve besleyici olan güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlıların tüketilebileceğini söyledi.

Gün içerisinde tutulan orucun insanları zorlamaması için mutlaka sahur yapılması gerektiğine dikkat çeken Fakılı, şunları kaydetti: “Sahurda özellikle protein değeri yüksek olan yumurta ve süt ürünleri tüketilebilir. Kuru baklagillerin tüketilmesinde de fayda var. Ayrıca susatmayan kahvaltılıklar ve kavun, karpuz gibi meyveler de tercih edilmeli, aynı şekilde iftarda olduğu gibi sahurda da ağır besinlerden kaçınılmalıdır.” CİHAN

Yorumlar